Η Ελλάδα προχωρά σε γεωτρήσεις για πετρέλαιο στο Ιόνιο και τη Νότια Κρήτη.

Μήνυμα εντός, (κοινή γνώμη) και εκτός των τειχών (ευρωπαίοι εταίροι), απέστειλε το Σάββατο ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη 76η ΔΕΘ. Ο κ. Παπανδρέου διαμήνυσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη

να προχωρήσει «μέχρι το τέλος» στις μεταρρυθμίσεις για το καλό της χώρας. «Κάθε καθυστέρηση, κάθε αμφιθυμία, κάθε άλλη επιλογή από το να τηρήσουμε πιστά τις δεσμεύσεις μας είναι επισφαλής και επικίνδυνη για τη χώρα και τους πολίτες, τόνισε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως «όποτε κάναμε εκπτώσεις ή πισωγυρίσματα το βρήκαμε μπροστά μας».

Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου πρώτη προτεραιότητα είναι η πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου της 21ης Ιουλίου, όχι μόνο γιατί είναι δέσμευση έναντι των εταίρων, αλλά έναντι του εθνικού συμφέροντος. «Θα λάβουμε και όποιες άλλες αποφάσεις πρέπει, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να σταθεί όρθια η χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να σωθεί η χώρα από τη χρεοκοπία, ενώ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει την Ελλάδα «να γίνει το εξιλαστήριο θύμα για προβλήματα, θεσμικά, πολιτικού λαϊκισμού ή άλλα που υπάρχουν στην Ευρώπη».

«Πήραμε απόφαση να δώσουμε μάχη για να αποφύγουμε μια καταστροφή για τη χώρα και τον πολίτη, τη χρεοκοπία, να μείνουμε στο ευρώ και αυτό σήμαινε και σημαίνει δύσκολες αποφάσεις. Σήμαινε και σημαίνει αναγκαίες θυσίες, με δικαιοσύνη ναι, αλλά πάντως θυσίες», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι ο ελληνικός λαός δοκιμάζεται, εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση ότι η χώρα θα τα καταφέρει, επισημαίνοντας όμως ότι «η έξοδος από την κρίση δεν θα γίνει χωρίς κόπο».

Αναφέρθηκε ακόμη στη μείωση του ελλείμματος το 2010 από τα 36,6 δισ. ευρώ στα 24 δισ., σημειώνοντας ωστόσο ότι ο αγώνας δεν τελείωσε και ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας, ωστόσο, όπως είπε, «είμαστε στο σωστό δρόμο, όχι μόνο για τη δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά και για μια ανάπτυξη που θα μας επιτρέψει να σταθούμε στις δικές μας δυνάμεις».

«Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, βήμα βήμα ανακτάμε την αξιοπιστία της Ελλάδας» τόνισε αφήνοντας αιχμές για τη στάση της ΝΔ.

«Η Ελλάδα θα τα καταφέρει, αλλά η έξοδος από την κρίση δεν θα γίνει χωρίς κόπο και χωρίς να δουλέψουμε μαζί. Η συζήτηση για την ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι ένα σύνθημα. Πρώτο σύνθημα είναι η δημοσιονομική εξυγίανση και η αποκατάσταση κλίματος σιγουριάς στην Ελληνική οικονομία. Προϋπόθεση είναι η δημοσιονομική εξυγίανση» είπε.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε δε, ότι η Ελλάδα προχωρά σε γεωτρήσεις για πετρέλαιο στο Ιόνιο πέλαγος και τη Νότια Κρήτη με τη σχετική προκήρυξη να υπογράφεται άμεσα, ενώ μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο σχέδιο «Ήλιος» με εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων που θα παράγουν ρεύμα που θα εξάγεται στη Βόρεια Ευρώπη, αλλά και στις αποκρατικοποιήσεις.

Πάμε σε ένα νέο φορολογικό σύστημα εντείνουμε τη μεγάλη μάχη κατά της φοροδιαφυγής πρόσθεσε.

Για τις αντιδράσεις κοινωνικών ομάδων όπως οι ιδιοκτήτες ταξί ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι «δε θα χαριστούμε σε κανέναν, θα δώσουμε μάχες, δεν είμαστε εναντίον κοινωνικών ομάδων αλλά πρακτικών».

«Ζητώ από τις τράπεζες να σεβαστούν τη στήριξη που τους έχει δώσει με τη μορφή εγγυήσεων. Όποια τράπεζα χρειαστεί κεφαλαιακή ενίσχυση από το κράτος, να τη λάβει μέσα από κοινές μετοχές» πρόσθεσε.

Ανακοίνωσε επίσης ότι μετά τη δημοσιοποίηση της λίστας ονομάτων νομικών προσώπων που φοροδιαφεύγουν θα ακολουθήσει σύντομα η δημοσιοποίηση ονομάτων μεγαλοοφειλετών φυσικών προσώπων.

Ζήτησε από τους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα και τους μικροεπιχειρηματίες να μην φοροδιαφεύγουν.

«Μαζί θα πετύχουμε» κατέληξε ο πρωθυπουργός, θέλοντας να περάσει έναν τόνο αισιοδοξίας και σιγουριάς στην κοινή γνώμη.

Σημειώνεται ότι το skai.gr θα μεταδόσει ζωντανά την Κυριακή και τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στη 1 το μεσημέρι.

Πηγή: skai.gr