Στο κόκκινο οι σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ, με την Άγκυρα να προχωράει καθημερινά σε σκληρές δηλώσεις κατά του Τελ Αβίβ αλλά και των ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ στο οικόπεδο 12 τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Σήμερα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας κάλεσε την Εθνική Φρουρά σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα εξαιτίας της τουρκικής αλαζονείας. «Η τουρκική αλαζονεία και οι απειλές που εκτοξεύονται,

σε μια προσπάθεια εκφοβισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, με στόχο την αποτροπή εκμετάλλευσης της αποκλειστικής οικονομικής μας ζώνης, επιβάλλουν επαγρύπνηση και ετοιμότητα», είπε ο Δημήτρης Χριστόφιας από το Προεδρικό Μέγαρο στη τελετή διαβεβαίωσης του νέου υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς.

«Οι ένοπλες μας δυνάμεις καλούνται να διαφυλάξουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της ημικατεχόμενης πατρίδας μας, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του λαού μας. Αυτή είναι η κορυφαία αποστολή της Εθνικής Φρουράς» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και σημείωσε ότι «οι ώρες είναι δύσκολες, αλλά οι πολιτείες και οι κοινωνίες κρίνονται στα δύσκολα».

«Η Ελλάδα θα στηρίξει την Κύπρο σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της»

Αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα για τις στρατιωτικές απειλές που εκτοξεύουν στελέχη της κυβέρνησης Ερντογάν την τελευταία εβδομάδα εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο αντιπρόεδρος, Θεόδωρος Πάγκαλος.

Με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ ο Θεόδωρος Πάγκαλος προειδοποίησε ότι η Ελλάδα θα στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία και οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της θα αποτελεί και επίθεση ενάντια της Ελλάδας.

«Η Κύπρος είναι ανεξάρτητο μέλος του ΟΗΕ και έχει δικαίωμα να καθορίσει αυτοτελώς τα συμφέροντά της, μόνη ή σε συνεργασία με άλλες χώρες» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Νέες εμπρηστικές δηλώσεις

Έντονο προβληματισμό προκαλούν οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αμφισβήτησε τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας από το Ισραήλ και σημείωσε ότι το τουρκικό πολεμικό ναυτικό θα συνοδεύσει οποιαδήποτε τουρκικά πλοία προσπαθήσουν να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, .

Ο Ισραηλινός υπουργός Πληροφοριών, Νταν Μέριντορ χαρακτήρισε σήμερα σοβαρή και ανησυχητική αυτή τη δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού. «Αυτές οι δηλώσεις είναι σοβαρές και ανησυχητικές, αλλά δεν θέλουμε να εντείνουμε την πολεμική» είπε ο Ισραηλινός υπουργός Πληροφοριών.

«Είναι καλύτερο να παραμείνουμε σιωπηλοί και να περιμένουμε. Δεν έχουμε κανένα όφελος στο να επιδεινώσουμε την κατάσταση απαντώντας σε τέτοιες λεκτικές επιθέσεις» υπογράμμισε ο Νταν Μέριντορ.

Γκιούλ: Αχάριστο βάρος το Ισραήλ

«Αχάριστο βάρος στους συμμάχους του» χαρακτήρισε το Ισραήλ ο Τούρκος πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιούλ, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet.

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε τις δηλώσεις λίγο πριν αναχωρήσει για την Ρωσία και αποκάλυψε ότι το Τελ Αβίβ προσφέρθηκε 4 φορές να ζητήσει συγνώμη για τους θανάτους 9 ακτιβιστών στο τουρκικό πλοίο Mavi Marmara αλλά στο τέλος κάθε φορά έκανε πίσω.

Παράλληλα, ο Αμπντουλάχ Γκιούλ κάλεσε το Ισραήλ να σκεφθεί μία «τιμητική ειρήνη» με τους Άραβες γείτονες του και να πάψει να συμπεριφέρεται σαν ο κόσμος – και ειδικότερα η Τουρκία- του χρωστάει χάρη.

Πηγή: real.gr