Το μικρότερο ηλεκτρικό μοτέρ στον κόσμο, ενός και μόνο μορίου κατασκεύασαν χημικοί του πανεπιστημίου Ταφτς στις ΗΠΑ, ανοίγοντας ένα νέο σημαντικό κεφάλαιο στη δημιουργία μιας νέας γενιάς νανο-μηχανών, με απεριόριστες εφαρμογές σε όλους τους τομείς της επιστήμης.

Με την κατασκευή αυτή οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή χημείας Τσαρλς Σάικς κέρδισαν μια θέση στο βιβλίο των παγκόσμιων ρεκόρ Γκίνες. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό νανοτεχνολογίας «Nature Nanotechnology».

Όπως εξηγούν, ο ηλεκτροκινητήρας τους έχει πλάτος μόλις ένα νανόμετρο, μέγεθος υπερβολικά μικρό και κατά πολύ μικρότερο από το προηγούμενο ρεκόρ των 200 νανόμετρων.

«Αποδείξαμε ότι είναι δυνατό να παρέχεις ηλεκτρισμό σε ένα μοναδικό μόριο και να το βάλεις να κάνεις κάτι που δεν είναι τυχαίο», ανέφερε ο επικεφαλής των ερευνητών.

Η πρόοδος στην ανάπτυξη μικροσκοπικών μοριακών μηχανών, που τροφοδοτούνται από το φως ή από χημικές αντιδράσεις, είναι τεράστια τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, για πρώτη φορά δημιουργήθηκε νανο-κινητήρας που κινείται με ηλεκτρική ενέργεια.

Η ομάδα των ερευνητών χρησιμοποίησε ένα πολύ εξελιγμένο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο χαμηλής θερμοκρασίας, με τη χρήση ηλεκτρονίων.

Με την μεταλλική άκρη του παρείχαν ένα ηλεκτρικό φορτίο σε ένα θειούχο μόριο που είχε τοποθετηθεί πάνω σε μια αγώγιμη επιφάνεια χαλκού.

Το μόριο διέθετε άτομα άνθρακα και υδρογόνου που ξεπηδούσαν και περιστρέφονταν γύρω από το χημικό δεσμό θείου-χαλκού.

Όπως απέδειξαν μέσω του ηλεκτρισμού και της μεγάλης μείωσης της θερμοκρασίας του μορίου μπόρεσαν να επιδράσουν άμεσα και να ελέγξουν την περιστροφή του μορίου σαν να ήταν μοτέρ.

Όταν ο νανο-κινητήρας δοκιμαστεί και σε υψηλότερες θερμοκρασίες οι επιστήμονες θα είναι σε θέση να εκτιμήσουν τις πρακτικές εφαρμογές του, οι οποίες μπορεί να καλύψουν τομείς ακόμα και στην ιατρική.

Πηγή: now24.gr