Την ανάσυρση της υπόθεσης θανάτου του Κώστα Τσαλικίδη και τη συσχέτισή της με τη δίωξη για την υπόθεση των υποκλοπών θα επιδιώξει τις αμέσως επόμενες ημέρες η ομάδα των δικηγόρων της οικογένειας του στελέχους της Vodafone

που βρέθηκε νεκρός όταν αποκαλύφθηκε το παράνομο λογισμικό που επέτρεπε υποκλοπή συνομιλιών. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν σήμερα οι δικηγόροι της οικογένειας, με επικεφαλής τον Νίκο Κωνσταντόπουλο,

υπογράμμισαν ότι “η δίωξη που ασκήθηκε πρόσφατα, μετά το διάβημα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και τα διαβήματα της οικογένειας Τσαλικίδη, για την ανάσυρση της σχετικής δικογραφίας από το αρχείο, αποτελεί την τελευταία ευκαιρία να διαφυλαχθεί η αξιοπρέπεια κι αξιοπιστία της Πολιτείας και της Δικαιοσύνης”.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που δόθηκε παρουσία και του πρώην Προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη, ο κ. Κωνσταντόπουλος επανέλαβε ότι “ο Κώστας Τσαλικίδης δεν αυτοκτόνησε” αλλά ο θάνατος του, στις 9.3.2005 ήταν “κεραυνός εν αιθρία”, έγινε την επομένη σύσκεψης στη Vodafone και αφού λίγη ώρα νωρίτερα (σ.σ. τα ξημερώματα) ο Κώστας Τσαλικίδης είχε επικοινωνήσει δύο φορές με το Κέντρο της εταιρείας στον Κηφισσό.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος υπογράμμισε επίσης ότι στο διάστημα που μεσολάβησε από την αποκάλυψη των υποκλοπών στις 4.3.2005 μέχρι την ενημέρωση της κυβέρνησης στις 10.3.2005 ο τότε διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Γ. Κορωνιάς κατέστρεψε το “παρείσακτο λογισμικό”, διότι, όπως δήλωσε ο ίδιος, “πήρε τη διευθυντική απόφαση και το κατέστρεψε λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης από πλευράς εθνικής ασφάλειας”.

Επιπλέον ο κ. Κωνσταντόπουλος επισήμανε ότι ενώ σύμφωνα με τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών Ι. Διώτη, ο θάνατος του Κώστα Τσαλικίδη “συνδέεται αιτιωδώς με την αποκαλυφθείσα υπόθεση της παραβίασης του απορρήτου των τηλεφωνημάτων της Vodafone, δεν ερευνήθηκε ποτέ σε τι συνίσταται ο αιτιώδης αυτός σύνδεσμος”.

Για “πολιτικά πρόσωπα που έκαναν δημόσιους επαίνους στον κ. Κορωνιά παρουσιάζοντας σχεδιαγράμματα” και για στημένη αυτοκτονία, μίλησε η δικηγόρος Ζωή Κωνσταντοπούλου επικαλούμενη “ιατροδικαστικές γνωματεύσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίες πιστοποιούν ότι τα στοιχεία δεν δημιουργούν πεποίθηση αυτοκτονίας, αντίθετα ενέχουν ισχυρότατες ενδείξεις ότι ο θάνατος του Κώστα Τσαλικίδη οφείλεται σε εγκληματική πράξη”.

“Ακόμη και η εικόνα και το χρώμα του νεκρού, είναι εικόνα ενός ανθρώπου ήρεμου, ασύμβατη με την εικόνα που παρουσιάζουν οι νεκροί μετά τον απαγχονισμό”, παρατήρησε η δικηγόρος της οικογένειας δείχνοντας φωτογραφίες του στελέχους της Vodafone και επικαλούμενη ιατροδικαστικές διαπιστώσεις, σύμφωνα με τις οποίες ακόμη και ο αύλακας στο λαιμό του εκλιπόντος και η απουσία εσωτερικών κακώσεων στο λάρυγγα, δημιουργεί σοβαρές υπόνοιες πως δεν υπήρξε απαγχονισμός.

“Έχουμε καθαρή υπόθεση κατασκοπείας και όχι απόπειρα κατασκοπείας”, ανέφερε ο, επίσης, δικηγόρος της οικογένειας Τσαλικίδη Φραγκίσκος Ραγκούσης που παρατήρησε για την αδυναμία διαλεύκανσης της υπόθεσης ότι “ένας πολιτικός κόσμος δεν άντεχε να φανεί ότι εκβιαζότανε”.

Οι δικηγόροι της οικογένειας επισήμαναν ότι ακόμη και το σχοινί με το οποίο φέρεται να κρεμάστηκε ο Κώστας Τσαλικίδης δεν εντάχθηκε ως πειστήριο στη δικογραφία αν και έφερε ναυτικούς κόμπους, δύσκολους για κάποιον που ουδέποτε είχε μάθει να τους φτιάχνει, όπως ήταν και ο Κώστας Τσαλικίδης. Μίλησαν επίσης για σοβαρές παραλείψεις στο σκέλος της έρευνας της δικαιοσύνης που συνιστούν ακόμη και παράβαση καθήκοντος.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης ανέφερε ότι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής έχει λάβει απόφαση να κληθεί στην αμέσως προσεχή συνεδρίασή της η Αρχή για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ).

Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της έρευνας της υπόθεσης των υποκλοπών, αν χρειαστεί και μέσω της συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής.

Ο κ. Κακλαμάνης φωτογράφισε επίσης πολιτικές ευθύνες στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά και ευθύνες εισαγγελικών λειτουργών, καταγγέλλοντας ότι ακόμη και η ΕΥΠ αρνούνταν να στείλει τα στοιχεία που είχε στην ΑΔΑΕ και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όταν ερευνούσαν το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Η αφετηρία της υπόθεσης των υποκλοπών ανάγεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες και στις πιέσεις να πάρει η Ελλάδα το σύστημα ασφαλείας C4I, τόνισε επίσης ο πρώην πρόεδρος της Βουλής.

 

Πηγή: capital.gr/athina984.gr