Κρατική ιδιοκτησία που δεν θα μεταβιβάζεται θα αποτελούν οι άδειες ταξί, μετά την έναρξη ισχύος του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση του κλάδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο νόμου που ενδεχομένως τεθεί σε διαβούλευση αυτή την εβδομάδα, θα προβλέπει την πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος, ενώ θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τους καλλικρατικούς Δήμους με πληθυσμό μικρότερο από 70.000 κατοίκους.

Πρόσβαση στο επάγγελμα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα έχουν όσοι πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, όπως (κατάρτιση, γνώση ξένης γλώσσας που θα εξασφαλίζονται μέσω σεμιναρίων).

Με στόχο την καταπολέμηση του «μαύρου χρήματος» προβλέπεται να δημιουργηθεί ένα είδος «φορολογικής αποζημίωσης» που θα χρηματοδοτείται από τα πρόστιμα σε όσους πώλησαν άδεια ταξί και δεν δήλωσαν το τίμημα της συναλλαγής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία 10 χρόνια έχουν μεταβιβαστεί 35 χιλιάδες άδειες, με την συνολική αξία των αγοραπωλησιών να διαμορφώνεται στα 5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Οι άδειες ταξί θα ανανεώνονται κάθε 3 με 5 χρόνια (απαραίτητη η προσκόμιση φορολογικής-ασφαλιστικής ενημερότητας) και θα επιστρέφονται στο κράτος όταν λήξει η ισχύς τους ή όταν ο ιδιοκτήτης τους συνταξιοδοτηθεί.

Αναμένεται να υπάρξει ειδικό καθεστώς για όσους απέκτησαν άδεια τα τελευταία χρόνια, ενώ ενδέχεται να προβλέπεται από το νομοσχέδιο η δωρεάν παραχώρηση μισής άδειας στους ιδιοκτήτες μισής άδειας (την οποία απέκτησαν τα τελευταία χρόνια) και στους οδηγούς.

Το νομοσχέδιο θα προβλέπει την δυνατότητα μίσθωσης ταξί τηλεφωνικά ή μέσω διαδικτύου, όπως και την είσοδο στην αγορά δικύκλων, εννιαθέσιων ταξί και λιμουζίνων.

Πηγή: capital.gr