Απειλές για ανάληψη στρατιωτικής δράσης από την πλευρά της Τουρκίας, εφόσον η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρήσει στην έναρξη γεωτρήσεων για φυσικό αέριο,

εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας και επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε., Εγκεμεν Μπαγίς.

Τις δηλώσεις Μπαγίς δημοσίευσε η εφημερίδα Zaman, η οποία αναφέρεται σε προειδοποιήσεις που είναι «σαν απειλή».

Ο κ. Μπαγίς, απαντώντας σε σχόλιο ότι κατά το παρελθόν η Τουρκία είχε στείλει πολεμικά πλοία στην περιοχή (στην πρώτη φάση των ερευνών για «χαρτογράφηση» ενεργειακών κοιτασμάτων εντός της κυπριακής ΑΟΖ, το 2008), δήλωσε ότι «γι’ αυτό οι χώρες διαθέτουν πολεμικά πλοία. Γι’ αυτό υπάρχει ο εξοπλισμός και η εκπαίδευση των ναυτικών μας δυνάμεων», υπονοώντας, σαφώς, ότι η έναρξη γεωτρήσεων από την Κυπριακή Δημοκρατία θα αντιμετωπισθεί με κινητοποίηση πολεμικών μέσων. Επανέλαβε το επιχείρημα της Αγκυρας ότι η πραγματοποίηση ερευνών σε ύδατα που δεν ανήκουν στους Ελληνοκυπρίους συνιστά παραβίαση των νόμων και έσπευσε να προσθέσει ότι «σε αυτή την περίπτωση η Τουρκία θα ασκήσει τα δικαιώματα που της δίνει το Διεθνές Δίκαιο και θα πράξει τα δέοντα. Γνωρίζουν τη σοβαρότητα της Τουρκίας», πρόσθεσε. Κληθείς να διευκρινίσει τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί η Αγκυρα το επόμενο διάστημα, ανέφερε ότι «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι. Μπορεί να γίνουν σκέψεις για τα πάντα».

Το θέμα λαμβάνει νέες διαστάσεις μετά τη νέα επιδείνωση στις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ, που εκδηλώθηκε χθες.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε ότι η Τουρκία θα προβεί στη λήψη μέτρων για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Οπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές, εάν ο κ. Νταβούτογλου στην αναφορά αυτή συμπεριλαμβάνει και την αποστολή πολεμικών πλοίων στην περιοχή, τότε η κατάσταση γίνεται περίπλοκη.

Με τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού, η Αγκυρα κλιμακώνει την αντίδρασή της έναντι της απόφασης της Λευκωσίας να προχωρήσει σε αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι το ξεκάθαρο μήνυμα τόσο της Ουάσιγκτον, όσο και της Μόσχας, όσον αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην έρευνα για κοιτάσματα υδρογονανθράκων ισχυροποιούν τη θέση της Λευκωσίας.

Ανάλογη υποστήριξη αναμένει η Κύπρος και από την Ε.Ε., με την υπουργό Εξωτερικών κ. Ερατώ Μαρκουλλή να ενημερώνει σήμερα, στο περιθώριο του άτυπου συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στην Πολωνία, τους ομολόγους της για την προκλητική τουρκική συμπεριφορά, έχοντας την υποστήριξη του υπουργού Εξωτερικών κ. Σταύρου Λαμπρινίδη.

Πηγή: skai.gr