Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ετοιμάζεται να καταθέσει αγωγές κατά περισσότερων από μια δωδεκάδα μεγάλων τραπεζών για παραπλανητική παρουσίαση των στοιχείων των στεγαστικών δανείων,

τα οποία πούλησαν ως δομημένα ομόλογα σε επενδυτές κατά τη διάρκεια της στεγαστικής “φούσκας”, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, το οποίο αναμετάδωσε το πρακτορείο Reuters.

Το δημοσίευμα επικαλείται τρεις πηγές, σύμφωνα με τις οποίες ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Στεγαστικής Χρηματοδότησης, ο οποίος εποπτεύει την αμερικανική στεγαστική αγορά, αναμένεται να μηνύσει – μεταξύ άλλων – τις Bank of America, JPMorgan Chase, Goldman Sachs και Deutsche Bank. Οι αγωγές μπορεί να κατατεθούν σήμερα ή την Τρίτη, αναφέρει το δημοσίευμα, και έρχονται ως κατάληξη της διαδικασίας που ξεκίνησε πέρυσι.

Η Κυβέρνηση θα υποστηρίξει ότι οι τράπεζες δεν έκαναν τον απαιτούμενο έλεγχο της ποιότητας των στεγαστικών δανείων που επιβάλλεται από την αμερικανική νομοθεσία και αγνόησαν τις ενδείξεις ότι είχαν παραποιηθεί ή «φουσκωθεί» τα εισοδήματα των κατόχων των στεγαστικών δανείων. Το Reuters σημειώνει ότι η πρακτική των στεγαστικών τραπεζών στις ΗΠΑ να δίνουν μεγάλα στεγαστικά δάνεια σε αγοραστές ακινήτων, οι οποίοι δεν είχαν το εισόδημα για να τα εξυπηρετήσουν, ήταν η βασική αιτία της έκρηξης της στεγαστικής αγοράς της χώρας.

Ο Οργανισμός Στεγαστικής Χρηματοδότησης κατέθεσε αγωγή τον Ιούλιο κατά της τράπεζας UBS, με την οποία ζητούσε τουλάχιστον 900 εκατ. δολάρια, ενώ αντίστοιχης έκτασης θα είναι και οι νέες αγωγές, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Οι δύο μεγάλοι δημόσιοι στεγαστικοί οργανισμοί των ΗΠΑ, η Fannie Mae και η Freddie Mac, έχασαν περισσότερα από 30 δις. δολάρια από τις αγορές τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων, όταν έσπασε το 2008 η φούσκα των ακινήτων. Οι ζημιές αυτές καλύφθηκαν κατά το μεγαλύτερο μέρος με χρήματα των φορολογουμένων. Η είδηση της αγωγής μπορεί να έχει αρνητική επίπτωση στις μετοχές των θιγόμενων τραπεζών την Παρασκευή, αναφέρει το Reuters.

Πηγή: skai.gr