Σωρεία αντιδράσεων στα κόμματα της αντιπολίτευσης προκαλεί η παραίτηση της επικεφαλής του γραφείου παρακολούθησης εκτέλεσης του προϋπολογισμού της Βουλής, Στέλλας Μπαλφούσια.

Η κα Μπαλφούσια μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις και αντιδράσεις που προκάλεσε η επίμαχη έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού για την πορεία του χρέους, λίγο πριν τις εννέα το βράδυ

υπέβαλλε την παραίτησή της στο πρόεδρο της Βουλής, αφού παρέμεινε στο γραφείο του για περίπου μιάμιση ώρα και άλλη μισή νωρίτερα στο γραφείο του ΓΓ της Βουλής.

Η κα Μπαλφούσια δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες στην παραίτησή της επικαλείται τις αντιδράσεις που ξέσπασαν μετά τη δημοσιοποίηση της επίμαχη έκθεσης αλλά και τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών.

Το θρίλερ της παραίτησης πάντως δε φαίνεται να έχει φτάσει στο τέλος του, καθώς τα υπόλοιπα τρία μέλη της επιτροπής (τα οποία είχε προτείνει η ίδια η κα Μπαλφούσια) δεν έχουν εκδηλώσει ακόμη τις προθέσεις τους τουλάχιστον επισήμως.

Σε δήλωση του πριν λίγο μεταξύ άλλων ο Γ. Μιχελάκης τονίζει πως «Η κυβέρνηση έφτασε στο σημείο να υποχρεώνει σε παραίτηση ακόμα και αυτούς που η ίδια έχει επιλέξει.

Ακόμα και εκείνοι πλέον “ξεμπροστιάζουν” την αδιέξοδη πολιτική τους.

Πλήρη κάλυψη στον διάδοχό του Ευάγγελο Βενιζέλο πρόσφερε ο Υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες ήταν και εκείνος που ως Υπουργός Οικονομικών, είχε προτείνει την κ. Στέλλα Μπαλφούσια για τη θέση της επικεφαλής στο γραφείο παρακολούθησης εκτέλεσης του προϋπολογισμού της Βουλής.

Απαντώντας στις βολές του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Κώστα Μαρκόπουλου που υποστήριξε ότι «οι δηλώσεις Βενιζέλου καταδεικνύουν ότι ή δεν αντέχει τους αριθμούς ή δεν αντέχει την κρίση ή επιθυμεί να υπαγορεύει ακόμη και την αξιολόγηση της οικονομίας», ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι «το Υπουργείο Οικονομικών μπορεί να διαφωνεί και να το κάνει δημόσια. Έχουμε ένα γραφείο που μόλις συστάθηκε και κάνει μία έκθεση με ακραίους χαρακτηρισμούς που δεν μπορούν να υποστηριχθούν και δεν υποστηρίζονται από κανέναν διεθνή οργανισμό. Την παραίτηση ούτε την επιδιώξαμε ούτε τη ζητήσαμε» κατέληξε.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως δια του Παναγιώτη Λαφαζάνης έκανε λόγο για «εξώθηση σε παραίτηση γιατί τόλμησε να ψελλίσει στοιχείωδεις αλήθειες για τις τραγικές εξελίξεις στην οικονομία».

Η επικεφαλής του γραφείου –υπενθυμίζεται – ορίστηκε μετά από εισήγηση του προέδρου της Βουλής στη διάσκεψη των προέδρων και εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία. Ενώ τα τρία μέλη του γραφείου (οι κύριοι Ηλίας Τζαβαλής, Βασίλης Πατσουράτης και Βασίλης Μανεσιώτης) εγκρίθηκαν από την επιτροπή «απολογισμού και του γενικού ισολογισμού του Κράτους και ελέγχου της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Κράτους» μόνο από το ΠΑΣΟΚ και αφού είχε προηγηθεί μία θυελλώδη συνεδρίαση με τους κυρίους Ανδρουλάκη, Φλωρίδη, Γείτονα και Μακρυπίδη να έχουν αντιρρήσεις για τη διαδικασία ορισμού των μελών από την κα Μπαλφούσια μιλώντας ουσιαστικά για «προτεινόμενους» από το Υπουργείο Οικονομικών.

Ο ρόλος πάντως, του γραφείου παρακολούθησης εκτέλεσης του προϋπολογισμού της Βουλής είναι μεταξύ άλλων:

– η παρακολούθηση της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους,

– η συγκέντρωση πληροφοριών σχετικών με τον Προϋπολογισμό του Κράτους, την ανάλυση και αξιολόγηση των στοιχείων του Προϋπολογισμού των προβλέψεων για τα δημόσια έσοδα και δαπάνες και τη διατηρησιμότητα των μακροχρόνιων δημοσιονομικών μεγεθών,

-η υποβοήθηση του έργου της επιτροπής «απολογισμού και του γενικού ισολογισμού του Κράτους και ελέγχου της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Κράτους, καθώς και της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων,

– η σύνταξη και υποβολή προς τις ανωτέρω επιτροπές εκθέσεων σχετικά με την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων που τίθενται στα Μεσοπρόθεσμα Δημοσιονομικά Πλαίσια Στρατηγικής, τις παραδοχές των μακροοικονομικών εκτιμήσεων και δημοσιονομικών προβλέψεων που αυτά θέτουν και τη συνολική εναρμόνιση της δημοσιονομικής πολιτικής της Γενικής Κυβέρνησης με τις αρχές και τις διαδικασίες του νόμου για τη “Δημοσιονομική Διαχείριση και Ευθύνη”.

Πηγή: skai.gr