Σε μία προπαρουσίαση του Financial Stability Report που θα κοινοποιηθεί αυτό το μήνα, το ΔΝΤ δηλώνει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρειάζονται περί τα 200 δισ. ευρώ ενίσχυση των κεφαλαίων τους!

Η είδηση έχει προκαλέσει αναταραχή στην ευρωζώνη, καθώς η πρόκληση του ΔΝΤ υπό την κα Λαγκάρντ απευθύνεται στις κυβερνήσεις της περιοχής οι οποίες θα πρέπει να φροντίσουν γι΄ αυτό.

Στην πραγματικότητα βέβαια η εκτίμηση αυτή του ΔΝΤ στην ετήσια Έκθεσή του θέτει σε ευθεία αμφισβήτηση το πρόσφατο stress test, από το οποίο δεν προέκυψε ανάλογη υποχρέωση κεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Για την Αθήνα βέβαια και τις ελληνικές τράπεζες η εκτίμηση του ΔΝΤ δεν έχει την ίδια ισχύ, λόγω των επιπλέον προβλέψεων που θα προκύψουν από τον έλεγχο της Black Rock και την απαρχή της διαδικασίας συγκεντροποίησης που ξεκίνησε με το deal Alpha – Eurobank με οικονομικό καταλύτη το Qatar.

Η “είδηση” για τα 200 δισ. ευρώ κυκλοφόρησε και προκαλέσει αναταραχή τόσο στις κυβερνήσεις όσο και στις Κεντρικές Τράπεζες και την ΕΚΤ, τις οποίες υπό μία έννοια εκθέτει γιατί δεν έχουν καταθέσει ανάλογες απαιτήσεις από τις τράπεζες…

Το πρόβλημα που θέτει το ΔΝΤ και καταλήγει στην απαίτηση των 200 δισ. ευρώ στηρίζεται κατά βάση στο γεγονός ότι στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών δεν έχουν υπολογισθεί “ρεαλιστικά” οι πιθανές ζημιές από το πρόβλημα του κρατικού χρέους (με αφορμή την Ελλάδα).

Η τοποθέτηση αυτή όμως αφήνει ανοικτή και την δυνατότητα αμφισβήτησης του πώς έχουν ορισθεί οι όροι για την ανακύκλωση του ελληνικού χρέους και το “hair cut” που περιλαμβάνουν ή για την ακρίβεια δεν περιλαμβάνουν.

Οι αντιδράσεις κυβερνήσεων και τραπεζών στην έκθεση του ΔΝΤ αναμένεται να εκδηλωθούν ακόμα και σήμερα, αλλά αυτό, όπως αναφέρουν στελέχη της Κομισιόν, περισσότερο θα δυναμιτίσει τις σχέσεις Ευρωζώνης και ΔΝΤ παρά θα οδηγήσει σε διεύρυνση της συνεργασίας η οποία ήδη τρέχει σε πολλά μέτωπα με αιχμή τα προγράμματα για Ελλάδα – Ιρλανδία – Πορτογαλία.

 

Πηγή: capital.gr