Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει τις έρευνες για φυσικό αέριο στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας,

σημειώνοντας ότι «η Κύπρος δεν μπορεί να παραμένει όμηρος της απροθυμίας της Τουρκίας να συνεργαστεί για λύση και να μην ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα». Σε ομιλία του στην εκδήλωση του ΑΚΕΛ

για την επέτειο της ανεξαρτησίας της Κύπρου, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι στο άκουσμα της διεξαγωγής ερευνητικής γεώτρησης, «η Τουρκία έχει εντείνει τις προκλήσεις της σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσπαθώντας να εμποδίσει ή και να ακυρώσει το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου».

Η Τουρκία με προκλήσεις και απειλές παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα την οποία καλείται να σεβαστεί, είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι την ίδια ώρα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και η ΕΕ, η διεθνής κοινότητα, θα πρέπει να συνεχίσει να απαιτεί από την Τουρκία να σέβεται το διεθνές δίκαιο και να τερματίσει τις προκλήσεις σε βάρος της Κύπρου, που αποτελούν πηγή έντασης και κινδύνων στην περιοχή.

Παράλληλα, ο κ. Χριστόφιας χαρακτήρισε προφάσεις εν αμαρτίαις τη διασύνδεση του Κυπριακού με τις έρευνες στην ΑΟΖ. «Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία θέτουν θέμα αρνητικής χρονικής συγκυρίας σχετικά με τις έρευνες, που επηρεάζει τάχα δυσμενώς τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. Αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίαις», είπε και πρόσθεσε:

«Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις. Είναι οι δύο κοινότητες που συμμετέχουν, άρα δεν μπορεί να τίθεται τέτοιο θέμα, είτε από την τουρκική πλευρά, είτε από οποιοδήποτε άλλο. Δεν υπάρχει διασύνδεση των ερευνών για υδρογονάνθρακες με την εν εξελίξει διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού», τόνισε ο Κύπριος Πρόεδρος.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Χριστόφιας επανέλαβε ότι ποτέ δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με τη διχοτόμηση, που είναι ο διαχρονικός στόχος των επεκτατιστών της Τουρκίας και των σοβινιστικών κύκλων της τουρκοκυπριακής κοινότητας. «Η λύση μιας επαενωμένης Κύπρου δεν είναι αόριστη, έχει ένα πλαίσιο πολύ συγκεκριμένο, το οποίο περιγράφεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ και στηρίζεται στο διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο» είπε.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε, επίσης, πως η αδυναμία εξεύρεσης λύσης δεν έγκειται στο στόχο της λύσης, αλλά οφείλεται στην παρελκυστική στάση της τουρκικής πλευράς, η οποία αρνείται να εναρμονίσει τις θέσεις της με τη συμφωνημένη βάση λύσης. «Εδώ εντοπίζεται το πρόβλημα και θα το ξεπεράσουμε όχι εγκαταλείποντας τις συμφωνίες τις οποίες έχουμε συνομολογήσει, αλλά παραμένοντας συνεπείς στις δεσμεύσεις μας», τόνισε και πρόσθεσε ότι «μια ενδεχόμενη αποδέσμευσή μας από τις Συμφωνίες θα αποτελέσει μεγάλο δώρο στην τουρκική πλευρά, η οποία προσπαθεί να απαλλαγεί από αυτές».

Ο κ. Χριστόφιας σημείωσε πως δεν μπορεί να καθοδηγεί την πολιτική δράση το συναίσθημα, γιατί πολλές φορές παραπλανεί και οδηγεί σε λάθος εκτιμήσεις και αποφάσεις, και τόνισε ότι «η διαμόρφωση πολιτικής πρέπει να γίνεται με τη λογική, επιμετρώντας όλα τα δεδομένα στο εσωτερικό και διεθνώς», ενώ υπογράμμισε πως η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι ρεαλιστική πολιτική που στηρίζεται σε αρχές.

«Αυτή την πολιτική ακολουθούμε στο Κυπριακό και σε όλα τα μεγάλα θέματα που άπτονται των ζωτικών συμφερόντων της χώρας και του λαού μας. Με αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα. Χωρίς συνθήματα και ψηλούς τόνους, διεκδικούμε και ασκούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα του κράτους μας. Όπως κάνουμε στο πολύ σημαντικό και ευαίσθητο θέμα της έρευνας και εκμετάλλευσης πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της χώρας μας», τόνισε.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη να υπάρξει ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο, λέγοντας ότι όποτε ο λαός μας ήταν ενωμένος αντιμετώπιζε με επιτυχία τις προκλήσεις, τις απειλές και τις συνωμοσίες, και ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ, το κίνημα της Αριστεράς διαχρονικά αγωνίστηκαν και συνέβαλαν καθοριστικά για την οικοδόμηση ενότητας και σύμπνοιας ανάμεσα στο λαό. «Μεγάλη, τεράστια ήταν η προσφορά του ΑΚΕΛ και του λαϊκού κινήματος για την αντιμετώπιση των συνωμοσιών σε βάρος της Κύπρου, αλλά και για την αντιμετώπιση της υπόσκαψης των θεσμών, της δημοκρατίας και της νομιμότητας», είπε

Τόνισε δε ότι στην περίοδο που διερχόμαστε, με την Τουρκία να απειλεί και να προκαλεί, το χειρότερο που μπορεί να επικρατεί στο εσωτερικό μέτωπο είναι η πολυδιάσπαση.

«Και δυστυχώς, αυτό συμβαίνει στις μέρες μας. Το εσωτερικό μέτωπο έχει σμπαραλιάσει. Ασφαλώς, η κάθε πολιτική δύναμη δικαιούται να κάνει τους σχεδιασμούς της και ανάλογα να πολιτεύεται. Δεν μπορεί όμως τα πάντα να θυσιάζονται στο βωμό των επερχόμενων προεδρικών εκλογών», τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρόσθεσε πως «δεν μπορεί να προωθούνται και να ενθαρρύνονται συμπεριφορές που υποσκάπτουν θεσμούς, και ειδικά το θεσμό της προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος είναι εξαιρετικά σημαντικός για την επιβίωση και τη λειτουργία του κράτους», σημειώνοντας ότι «αυτό δυστυχώς συμβαίνει ειδικά μετά από την καταστροφική έκρηξη στο Μαρί».

«Η ενότητα πρέπει να κυριαρχήσει ανεξαρτήτως των διαφορών και των διαφωνιών. Η ενότητα δεν είναι μόνο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι θέμα και του Προέδρου, αλλά και όλων των πολιτικών δυνάμεων”, τόνισε ο κ. Χριστόφιας.

Πηγή: real.gr