Σε διεθνή ύδατα, αλλά εντός της της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας εξακολουθεί να κινείται το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Πίρι Ρέις».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σκάφος πλέει πλησίον των κυπριακών οικοπέδων 7, 8 και 12, όπου γίνεται η γεώτρηση της Noble Energy, σε απόσταση 45 χιλιομέτρων από την πλατφόρμα και 100 χιλιομέτρων από τις ακτές της Λεμεσού.

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας επανήλθε με νέες απειλές, καλώντας, για άλλη μια φορά, την Κυπριακή Δημοκρατία να τερματίσει τις έρευνες. Σε αντίθετη περίπτωση, είπε, η Τουρκία θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της.

Στο μεταξύ, η τουρκική εφημερίδα «Ραντικάλ» γράφει ότι η Τουρκία ετοιμάζει δεύτερο «Πίρι Ρέις», το οποίο, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, θα είναι έτοιμο σε ενάμισι χρόνο. Αναφέρει επίσης ότι το πλοίο θα είναι ένα από τα καλύτερα σεισμικά ερευνητικά σκάφη του κόσμου. Μιά εβδομάδα θα διαρκέσουν οι έρευνες του «Πίρι Ρέις», σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Η Άγκυρα, η οποία, όπως φαίνεται και σε σχετικό χάρτη, έδωσε άδεια στην Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων (ΤΡΑΟ) να προχωρήσει σε έρευνες και γεωτρήσεις δυτικά της Πάφου στη θαλάσσια περιοχή κι εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου.

Πηγή: energypress.gr