Δύο στα δέκα καταστήματα του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης έχουν βάλει λουκέτο τον τελευταίο χρόνο, με το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων να φτάνει μέχρι και το 23% στην οδό Βενιζέλου.

Το ασταθές οικονομικό περιβάλλον, η έλλειψη ρευστότητας, το παραεμπόριο, αλλά και το υψηλό λειτουργικό κόστος έχουν οδηγήσει την αγορά της Θεσσαλονίκης σε κρίση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Εμπορικό Επιμελητήριο της Θεσσαλονίκης, στις οδούς Εγνατία, Τσιμισκή, Μητροπόλεως, Βενιζέλου και Αγίας Σοφίας το τελευταίο οκτάμηνο έχει κλείσει το 24% των επιχειρήσεων που ήταν καταχωρημένες στο μητρώο του Επιμελητηρίου. Αναλυτικότερα, στην Τσιμισκή το ποσοστό των διαγραφών φτάνει το 18%, στην Εγνατία το 24%, στη Βενιζέλου το 25%, στη Μητροπόλεως 26% και στην Αγ. Σοφίας 45%.

Επιπλέον, από το σύνολο των 1134 ισογείων καταστημάτων έχουν κλείσει 191 από τον Ιανουάριο του 2011 έως τον Αύγουστο του 2011, ποσοστό δηλαδή που φτάνει το 17%.Το ποσοστό αυτό μάλιστα είναι σημαντικά μεγαλύτερο στις οδούς Βενιζέλου (23%), Εγνατία (22%), Αγίας Σοφίας (22% )ενώ στην Τσιμισκή είναι (10%) και στη Μητροπόλεως (11%).

«Σε διάστημα 22 μηνών είχαμε 8 φορολογικά νομοσχέδια , μειώσεις μισθών και ημερομίσθιων, εκμηδένιση της ρευστότητας. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής ήταν η τραγική αύξηση της ανεργίας που στην περιοχή μας εκτινάχτηκε σε 18,8%, η ύφεση που έχει αγγίξει το 6,8%, το παραεμπόριο έχει εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη καλύπτοντας το 30% του ετήσιου δημοσιονομικού ελλείμματος και οι υγιείς επιχειρήσεις παραπαίουν», τόνισε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), Μιχάλης Ζορπίδης».

Παράλληλα, για πρώτη φορά φέτος παρουσιάζονται 865 περισσότερες διαγραφές στα μητρώα του Επιμελητηρίου από τις εγγραφές για το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και την 1η Αυγούστου 2011. Μάλιστα, οι διαγραφές αυξήθηκαν κατά 33%, ενώ οι εγγραφές μειώθηκαν κατά 18%. Ειδικότερα, το 2011 οι εγγραφές για ατομικές επιχειρήσεις ήταν 2.172 και για εταιρικές 431, ενώ οι διαγραφές το ίδιο έτος ήταν 3.050 και 418 αντίστοιχα.

Της Στάσας Παπαγεωργίου

Πηγή: real.gr