Σχεδόν 6 ώρες διήρκεσε η κατάθεση της καθηγήτριας Ζωής Γεωργαντά στην εισαγγελέα Πρωτοδικών, Πόπη Παπανδρέου, παρόντος και του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη,

στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται, με αφορμή τις καταγγελίες της για «τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009».

Αντικείμενο της εισαγγελικής έρευνας, που διενεργεί η Εισαγγελέας Πρωτοδικών είναι να εξακριβωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών της καθηγήτριας Οικονομετρίας και να εντοπιστεί αν στην υπόθεση προκύπτει η διάπραξη αδικημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατάθεσή της η καθηγήτρια προσπάθησε να ενισχύσει τον ισχυρισμό της ότι η διόγκωση κατέστη εφικτή, μέσω συνυπολογισμού στις δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης (στενός δημόσιος τομέας) και δαπανών των ΔΕΚΟ, κάποιες από τις οποίες, όπως έχει υποστηρίξει η Ζωή Γεωργαντά, έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα μείωσης προσωπικού μέσω εργασιακής εφεδρείας.

Το πρώην μέλος της ΕΛΣΤΑΤ φέρεται να υποστηρίζει ότι η μέθοδος αυτή, αντίκειται στα οριζόμενα από την Eurostat, καθώς δεν είχαν προηγηθεί οι απαραίτητες μελέτες και στατιστικές μετρήσεις στις επίμαχες ΔΕΚΟ.

Η προκαταρκτική έρευνα κρίνεται σημαντική στο Εφετείο -για το λόγο αυτό, θέλησε να είναι παρών στην κατάθεση ο Γρηγόρης Πεπόνης- και θα συνεχιστεί με ταχείς ρυθμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κατώφλι της εισαγγελίας θα περάσουν σύντομα, οι επόμενοι μάρτυρες, που θα κληθούν, όπως πρώην και νυν στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς και υπάλληλοι της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών.

Καταγγελίες για το έλλειμμα του 2009, έχει κάνει, μέσω υπομνήματός του, στην εισαγγελία και ο, μέχρι πρότινος, αντιπρόεδρος της Αρχής Νίκος Λογοθέτης, που διώκεται για παραβίαση προσωπικών δεδομένων, σε βαθμό κακουργήματος, μετά από μηνυτήρια αναφορά του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, για κλοπή υπηρεσιακών στοιχείων από τον προσωπικό ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο και αναμένεται επίσης να κληθεί σε κατάθεση από την εισαγγελέα Πρωτοδικών.

Πηγή: real.gr