Παρατείνεται η αγωνία για την εκταμίευση της 6ης δόσης, καθώς και μετά τις επαφές του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου

στην Ουάσινγκτον δεν ορίσθηκε ακριβής ημερομηνία για την επιστροφή της τρόικα στην Αθήνα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης της Κριστίν Λαγκάρντ με τον κ. Βενιζέλο αναφέρεται ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν τους όρους, κάτω από τους οποίους θα επιστρέψει το κλιμάκιο του ΔΝΤ στην Αθήνα, για να αναλάβει την αξιολόγηση του δημοσιονομικού προγράμματος της Ελλάδας, κατά πάσα πιθανότητα μέσα στην εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση, στην οποία αρχικά συμμετείχε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ και κατά την οποία έγινε ενημέρωση από τον επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, η κ. Λαγκάρντ ζήτησε από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να προχωρήσει στην άμεση εξειδίκευση των μέτρων, που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για να επιτύχει του στόχους του 2011-2012. Παράλληλα, οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ περιμένουν και τα αποτελέσματα της αυριανής ψηφοφορίας στη Βουλή για το ειδικό τέλος ακινήτων, που θα είναι ενδεικτική της αποφασιστικότητας της ελληνικής πλευράς να εφαρμόσει τα μέτρα.

Έτσι, τις αμέσως επόμενες ημέρες η κυβέρνηση πρέπει να εξειδικεύσει και να κοστολογήσει με ακρίβεια τα μέτρα που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα αλλά και να παρουσιάσει σαφές χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή τους. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η τρόικα στην εφαρμογή του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας για 30.000 εργαζομένους στο δημόσιο τομέα, ενώ παραμένουν οι πιέσεις για άμεσες απολύσεις.

Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο να ανακοινωθούν και επιπλέον μέτρα, ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Έτσι, ενώ προωθείται η άμεση εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου, είναι πιθανόν να προηγηθεί μία μείωση στους μισθούς του δημοσίου κατά 20%. Άμεσα αναμένεται να ανακοινωθούν και οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Πρόοδος πρέπει να σημειωθεί και στον σχεδιασμό του νέου Εθνικού Φορολογικού συστήματος, το οποίο θα περιλαμβάνει καταργήσεις φοροαπαλλαγών, και εισαγωγή αυστηρότερου συστήματος φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.

Επιτάχυνση των διαδικασιών αναμένεται και στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς ο υπουργός Οικονομικών σε χθεσινή ομιλία του στην Ουάσινγκτον τοποθέτησε στο 1,4 δισ. ευρώ τον στόχο για έσοδα έως το τέλος του μήνα, χαμηλώνοντας τον πήχη από τα 1,7 δισ. ευρώ που ήταν ο προηγούμενος στόχος.

Και ο αναθεωρημένος στόχος, όμως, φαίνεται δύσκολο να επιτευχθεί, καθώς μέχρι στιγμής στα κρατικά ταμεία έχουν εισρεύσει μόνο τα 390 εκατ. ευρώ από την πώληση ποσοστού του ΟΤΕ.

Πηγή: real.gr