«Φρένο» στα σενάρια περί χρεοκοπίας της Ελλάδας επιχείρησε να βάλει εκ νέου η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ,

«Μια ελληνική χρεοκοπία θα επέφερε τον κίνδυνο της ενός ανεξέλεγκτου ντόμινο», τόνισε σε περιφερειακή διάσκεψη των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στο Ντόρτμουντ.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του συγκυβερνώντος κόμματος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), Χορστ Ζεεχόφερ, μιλώντας από το Κλόστερ Μπαντς της Βαυβαρίας, δήλωσε ότι η Άγκελα Μέρκελ, θα πρέπει να πείσει τους βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού να υπερψηφίσουν τις αποφάσεις της συνόδου της ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου αντί να βασίζεται στη στήριξη της αντιπολίτευσης.

Η πλειοψηφία εκ μέρους του κυβερνητικού συνασπισμού «δεν απαιτείται συνταγματικά αλλά πολιτικά», είπε ο Ζεεχόφερ και σημείωσε ότι η απουσία πλειοψηφίας από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού θα μπορούσε να ερμηνευτεί ποικιλοτρόπως.

Θεωρείται βέβαιο ότι η Μέρκελ θα περάσει από τη γερμανική Βουλή την απόφαση για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του προσωρινού μηχανισμού στήριξης (EFSF) επειδή τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ταχθεί υπέρ αυτής της απόφασης.

Ωστόσο, τα αντιπολιτευόμενα κόμματα προειδοποιούν ότι αν η καγκελάριος δεν πείσει τους «αντάρτες» του δικού της κόμματος (CDU) και τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) αυτό θα είναι το «πολιτικό τέλος» της και απειλούν ότι θα ζητήσουν τη διεξαγωγή εκλογών.

Τα περισσότερα υψηλόβαθμα στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού δηλώνουν μετά βεβαιότητας ότι το νομοσχέδιο θα υπερψηφιστεί χωρίς να χρειαστούν οι ψήφοι της αντιπολίτευσης αλλά ο Ζεεχόφερ επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εργαστεί σκληρά για να διασφαλίσει την εξέλιξη αυτή.

Πηγή: skai.gr