Συνεχίζουν να προκαλούν τα προνόμια των βουλευτών, την ώρα που η κυβέρνηση επιβάλλει αλλεπάλληλα μέτρα, τα οποία μειώνουν τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων, καθώς και δυσβάσταχτες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Η βουλευτική αποζημίωση, παρά τις μειώσεις που έχουν γίνει τα τελευταία δύο χρόνια, ανέρχεται περίπου στις 6.000 ευρώ,

ποσό το οποίο συμπληρώνεται από το επίδομα για συμμετοχή σε επιτροπές που είναι 150 ευρώ ανά συνεδρίαση για κάθε βουλευτή.

Ακόμη, για τους βουλευτές επαρχίας προβλέπονται 1.000 ευρώ επιπλέον για ενοίκιο σπιτιού στην Αθήνα καθώς και 68 δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια (για τους βουλευτές Β. Ελλάδας και Κρήτης). Με 180 ευρώ επιπλέον επιδοτούνται οι βουλευτές για τους λογαριασμούς των κινητών τους τηλεφώνων, ενώ στη συνολική δαπάνη που αντιστοιχεί σε κάθε βουλευτή πρέπει να συνυπολογιστεί μισθολογική δαπάνη για 4 υπαλλήλους και 1 επιστημονικό συνεργάτη ανά βουλευτή.

Πρόσφατα η Βουλή επικύρωσε απόφαση με την οποία θα διατεθούν περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ για τα αυτοκίνητα των βουλευτών. Στις 30 Σεπτεμβρίου λήγουν οι συμβάσεις leasing για τα βουλευτικά οχήματα και οι νέες συμβάσεις, με τις οποίες εξοικονομούνται περίπου 1,5 εκατομμύρια ευρώ, προβλέπουν αυτοκίνητα μικρότερου κυβισμού. Συγκεκριμένα, για τους βουλευτές επαρχίας προβλέπονται αυτοκίνητα 1.800 κυβικών που θα κοστίζουν 1.200 ευρώ τον μήνα, ενώ για τους βουλευτές Αθήνας, επικρατείας και ευρωβουλευτές προβλέπονται 1.400 κυβικά που θα κοστίζουν 750 ευρώ.

Πάντως, αν και οι βουλευτές δημοσίως υποστηρίζουν ότι «σηκώνουν το σταυρό του μαρτυρίου» και ότι με πολύ μεγάλη δυσκολία ψηφίζουν μέτρα για περικοπές και φορολογικές επιβαρύνσεις, δείχνουν απρόθυμοι να στερηθούν τα βουλευτικά τους προνόμια.

Ενδεικτικά είναι τα όσα συνέβησαν στη Βουλή με αφορμή τα όσα είπε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alter ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος πήρε αποστάσεις από τα βουλευτικά προνόμια. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που ήταν μαζεμένοι στο εντευκτήριο της Βουλής επιτέθηκαν λεκτικά στον κυβερνητικό εκπρόσωπο χρησιμοποιώντας σκληρές εκφράσεις.

Πρώτος ξεκίνησε ο κ. Γιάννης Διαμαντίδης: «Είναι απαράδεκτα αυτά που λες. Προσβάλλεις τους Υπουργούς και τους βουλευτές. Βρισκόμαστε σε μία δύσκολη συγκυρία, απολογούμαστε συνεχώς και εσύ έρχεσαι και μιλάς για βουλευτικά προνόμια».

Σε ακόμη σκληρότερο ύφος συνέχισε η κυρία Σούλα Μερεντίτη, η οποία έφτασε στο σημείο να ζητήσει από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να φύγει από την αίθουσα του εντευκτηρίου των βουλευτών. «Φύγε από, εδώ. Εδώ είναι χώρος προνομίων βουλευτών», φέρεται να είπε η κυρία Μερεντίτη στον κ. Μόσιαλο.

Ο κ. Μόσιαλος αποχώρησε από το εντευκτήριο και κατευθύνθηκε προς το καφενείο της Βουλής, όπου και συνομιλήσε για αρκετή ώρα με τον σύμβουλο του Πρωθυπουργού κ. Γιώργο Ελενόπουλο.

Σε μία προσπάθεια να ηρεμήσουν τα πνεύματα, στο εντευκτήριο πήγε αμέσως ο πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, όπου και συνομίλησε για αρκετή ώρα με τους βουλευτές που χαμηλόφωνα σχολίαζαν μεταξύ τους: «Δεν μπορεί οι κηπουροί να βγαίνουν και να μιλούν για προνόμια».

Πηγή: Real.gr