«Θα ήθελα, με την άδειά σας, να χαιρετίσω όλους τους αναγνώστες σας και να τους ευχηθώ κάθε επιτυχία, μαζί με την ευλογία του Κυρίου».

Έτσι ξεκίνησε ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ τη συνέντευξή του στον Νίκολας Κριστόφ των Νιου Γιορκ Τάιμς,

με την ευκαιρία της επίσκεψης του πρώτου στη Νέα Υόρκη και την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος εντυπωσιάστηκε από τους χαμηλούς τόνους που χρησιμοποίησε ο συνομιλητής του, ακόμη κι όταν τον πίεσε για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον πυρηνικό φάκελο της χώρας του. Ο Ιρανός πρόεδρος δεν σταμάτησε να λέει ότι η χώρα του είναι πιο δημοκρατική από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη, διέταξε σε ένδειξη καλής θέλησης την απελευθέρωση των δύο Αμερικανών περιηγητών που είχαν φυλακιστεί για δύο χρόνια στο Ιράν με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Ο Αχμαντινεζάντ επανέλαβε επίσης την πρόταση που έκανε πριν από λίγο καιρό να σταματήσει η χώρα του τον εμπλουτισμό του ουρανίου με τον όρο να τροφοδοτεί η Δύση το Ιράν με πυρηνικό καύσιμο εμπλουτισμένο κατά 20%. «Αν θέλουν να μας πουλήσουν αυτό το ουράνιο, προτιμούμε να το αγοράζουμε», τόνισε. «Για μας είναι πολύ φτηνότερο. Είναι σαν να θέλεις να αγοράσεις ένα αυτοκίνητο και κανείς να μην είναι διατεθειμένος να σου το πουλήσει. Αναγκάζεσαι τότε να στήσεις τη δική σου γραμμή παραγωγής για να το κατασκευάσεις μόνος σου».

Η πρόταση αυτή μοιάζει πολύ μ’εκείνη που είχε διατυπώσει πριν από δύο χρόνια ο Αχμαντινεζάντ, για να την απορρίψει στη συνέχεια ο ανώτατος ηγέτης της χώρας, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ. Ο επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν Φερεϊντούν Αμπασί επανέλαβε πρόσφατα ότι τέτοια πρόταση δεν υπάρχει πια στο τραπέζι. Στη συνέντευξή του όμως στους Νιου Γιορκ Τάιμς, ο Ιρανός πρόεδρος επανέλαβε την πρόταση, τονίζοντας ότι μιλά εξ ονόματος του ιρανικού κράτους.

Ένα ερώτημα είναι πώς στην περίπτωση αυτή η Δύση θα επαληθεύσει ότι το Ιράν έδωσε τέλος στον εμπλουτισμό. «Δεν έχουμε κρύψει ποτέ τίποτα», δήλωσε ο Αχμαντινεζάντ.

Ο Ιρανός πρόεδρος κάλεσε τη Συρία να σταματήσει τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων, υπογραμμίζοντας ότι «με τη βία δεν λύνονται τα προβλήματα, αντίθετα πολλαπλασιάζονται». Και τότε γιατί πνίγονται στο αίμα οι διαδηλώσεις στο Ιράν; «Στη χώρα μου, τα πράγματα είναι διαφορετικά», απάντησε, ισχυριζόμενος ότι πολλοί από τους νεκρούς στο Ιράν είναι μέλη των δυνάμεων ασφαλείας. Και η Νεντά Αγκά-Σολτάν, η νεαρή Ιρανή που έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο από τη φωτογραφία της να ξεψυχάει στο δρόμο μετά τον πυροβολισμό της στο στήθος; «Αναζητούμε εκείνους που είναι πραγματικά ένοχοι για τη δολοφονία αυτής της κοπέλας», απάντησε ο Αχμαντινεζάντ, προβάλλοντας το ενδεχόμενο η Νεντά να σκοτώθηκε από τους αντιπάλους της.

Ο Ιρανός πρόεδρος δεν απέφυγε και τη θριαμβολογία στο ζήτημα της οικονομίας. Αναγνώρισε ότι οι κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον της χώρας του είχαν αποτέλεσμα, σπεύδοντας να αναρωτηθεί: «Ποιος αντιμετωπίζει περισσότερα προβλήματα, το Ιράν ή οι Ηνωμένες Πολιτείες; Η ιρανική οικονομία βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από την αμερικανική».

Όταν οι σύμβουλοι του Αχμαντινεζάντ τον ενημέρωσαν πάντως ότι ο χρόνος της συνέντευξης είχε περάσει, εκείνος επέστρεψε στους συμφιλιωτικούς τόνους. Έσκυψε στον Αμερικανό δημοσιογράφο και του είπε: «Αγαπάμε πραγματικά τον αμερικανικό λαό».

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνει ο Κλιφ Κάπτσαν από το ερευνητικό ίδρυμα Eurasia Group, η πολιτική σταδιοδρομία του Ιρανού προέδρου φαίνεται να τερματίζεται καθώς η χώρα του οδηγείται προς τις προεδρικές εκλογές του 2013. Ο Αχμαντινεζάντ φαίνεται να έχασε τη μάχη με τους μουλάδες για το ποιος θα έχει τον έλεγχο της χώρας: εκείνοι ή οι Φρουροί της Επανάστασης και οι δυνάμεις ασφαλείας.

«Μερικοί πίστεψαν ότι ο Αχμαντινεζάντ ηγήθηκε ενός επιτυχημένου σιωπηρού πραξικοπήματος», λέει ο Τζεφ Λορέντι από το Century Foundation της Νέας Υόρκης. «Όμως οι μουλάδες αντεπιτέθηκαν, και φαίνεται πως επικράτησαν».

Πηγή: real.gr