Εδώ και μερικές μέρες έχει πλημμυρίσει το internet με μια ιστορία σχετικά με την Τράπεζα Ανατολής και ότι ορισμένοι απόγονοι των μετόχων αυτών, που έχουν μετοχές αυτής της τράπεζας στα χέρια τους,

αξίζουν 670 δισ. ευρώ η μια!! Μια και μόνο μετοχή είναι αρκετή για να ξεχρεώσει σχεδόν 2 φορές η Ελλάδα. Για την ιστορία, η τράπεζα Banque d’Orient ιδρύθηκε από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος

και την Nationalbank für Deutschland το 1904, αλλά σχεδόν αμέσως αποχώρησαν οι Γερμανοί από το σχήμα. Η τράπεζα συνέχισε και είχε 3 υποκαταστήματα, Θεσσαλονίκη, Σμύρνη και Αλεξάνδρεια.

Το 1923, η τράπεζα έκλεισε το υποκατάστημα στην Σμύρνη για τους γνωστούς λόγους. Υποθέτω ότι η Μικρασιατική Καταστροφή ήταν καταστροφή για την τράπεζα, διότι όταν το 1/3 του ενεργητικού σου πάει χαμένο, μάλλον έχεις πρόβλημα… ειδικά αν είσαι τράπεζα.

Το 1932, η Εθνική με σύμβαση ειδικής εκκαθάρισης, απορροφά την τράπεζα. Υποθέτω λόγω της κακής οικονομικής της κατάστασης.

Χτες είχαμε και την απάντηση της Εθνικής πάνω στο θέμα:

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της σύμβασης συγχώνευσης (η οποία είχε εγκριθεί από τις Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων των δύο τραπεζών), η Εθνική Τράπεζα ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλει στους μετόχους της Τράπεζας Ανατολής ως τίμημα εξαγοράς το ποσό των 200 δραχμών (και όχι σε οποιοδήποτε άλλο νόμισμα) ανά μετοχή. Από το ποσό αυτό, οι 50 δρχ. ήταν το τίμημα εξαγοράς της πελατείας της Τράπεζας της Ανατολής (goodwill) και οι 150 δρχ. ήταν προκαταβολή έναντι του προϊόντος της ειδικής εκκαθάρισης της Τράπεζας της Ανατολής. Η ειδική εκκαθάριση ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο 1936 και το αποτέλεσμά της όχι μόνο δεν κάλυψε τις προκαταβληθείσες 150 δρχ. ανά μετοχή, αλλά άφησε και υψηλόποσο «άνοιγμα» σε βάρος της Εθνικής Τράπεζας.

Έτσι, πέραν των αρχικώς καταβληθεισών 200 δρχ. ανά μετοχή, καμία άλλη καταβολή δεν έγινε, ούτε θα γινόταν στο μέλλον προς τους τέως μετόχους Τράπεζας της Ανατολής (άρθρα VI και VIII σύμβασης συγχώνευσης).

Να πω ότι εκκαθάριση πραγματοποιείται μόνο όταν πρέπει να ξεδιπλώσει μία εταιρεία διότι πρέπει να κλείσει και όχι διότι απορροφάται. Αν γίνει συγχώνευση, δεν γίνεται εκκαθάριση. Σίγουρα γίνεται due diligence, αλλά όχι εκκαθάριση. Επίσης σε μια συγχώνευση, ενοποιούνται οι ισολογισμοί και ταυτόχρονα γίνεται και ανταλλαγή μετοχών. Η ενοποίηση δηλαδή του ισολογισμού γίνεται ταυτόχρονα με την μετοχική ενοποίηση.

Προφανώς δεν έγινε συγχώνευση με την κλασική μέθοδο, αλλά μάλλον έγινε μια βεβιασμένη συγχώνευση με ειδικούς όρους. Υποθέτω λόγω της οικονομικής κατάστασης της τράπεζας. Έτσι πήραν οι μέτοχοι μια προκαταβολή και όταν τελείωσε η ειδική εκκαθάριση, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εθνικής, η Εθνική μάλλον βγήκε χαμένη.

Η μερική ή ολοκληρωτική μεταβίβαση των στοιχείων του ισολογισμού μιας τράπεζας σε μια άλλη, είναι μια πάγια τακτική, όταν η πρώτη αντιμετωπίζει πρόβλημα. Όταν μια τράπεζα πέσει έξω, τότε η ρυθμιστική αρχή μπαίνει μέσα, αναπληρώνει τις καταθέσεις, μεταφέρει τους λογαριασμούς σε άλλη τράπεζα (καταθέσεις και δάνεια) και στη συνέχεια πουλάει τα πάγια, ή πουλάει την τράπεζα ολόκληρη αν μπορεί. Σε καμία περίπτωση, όμως, οι μέτοχοι δεν παίρνουν cent τσακιστό αν η ρυθμιστική αρχή ξόδεψε έστω και ένα cent.

Υπόθεση κάνω ότι κάτι τέτοιο έγινε το 1932. Το αν το επέβαλε κάποια ρυθμιστική αρχή ή αναγκάστηκαν οι μέτοχοι να το κάνουν διότι δεν είχαν επιλογή, δεν το ξέρω. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η εταιρεία αυτή ήταν θυγατρική της Εθνικής (αν κατάλαβα καλά) και άρα τόσο η Εθνική όσο και οι λοιποί μέτοχοι της τράπεζας της Ανατολής (μειοψηφία ή όχι δεν το ξέρω) είχαν καλές σχέσεις και σίγουρα η Εθνική γνώριζε την οικονομική κατάσταση της τράπεζας.

Όσον αφορά τις λεπτομέρειες και κατά πόσο έχουν αδικηθεί ή όχι ορισμένοι μέτοχοι της τράπεζας, δεν μπορώ να εκφέρω άποψη. Αλλά αν είχαν αδικηθεί, θα έπρεπε να είχαν πάει τότε στη δικαιοσύνη και όχι να περιμένουν σήμερα.

Η κατάληξη όμως είναι ότι σύμφωνα με τους κατόχους των μετοχών αυτών, αξίζουν 760 δισ. ευρώ έκαστη και έχουν δωριθεί 4 τέτοιες μετοχές υπέρ του ελληνικού δημοσίου στην ΔΟΥ Πατρών. Η συνολική αξία που κάνει να λαμβάνει το ελληνικό κράτος είναι 2,7 τρισ. ευρώ! Όλο το χρυσό στον πλανήτη να μαζέψουμε, ούτε κατά προσέγγιση δεν πλησιάζει αυτό το ποσό (λέω εγώ).

Τέλος πάντων, αυτό που έχει σημασία με αυτή την ιστορία είναι το πόσοι συμπολίτες μας έχουν πειστεί για την αξία αυτών των μετοχών και πόσοι θεωρούν ότι ίσως είναι η λύση για να σωθεί η Ελλάδα. Δεν σας κρύβω ότι έχω δεχτεί ρεκόρ από emails σχετικά με το θέμα, ζητώντας μου να τοποθετηθώ στο θέμα και αν η πώληση των μετοχών αυτών, είναι δυνατόν να μας βγάλει από τη λούμπα.

Η απάντηση μου είναι πολύ σύντομη:

Κάτι αξίζει όσο κάποιος προτίθεται να πληρώσει για αυτό. Και με βάση του τι αξίζουν αυτές οι μετοχές (σχεδόν μηδέν), δεν μπορεί να υπάρξει καμία λύση για την κατάσταση μας.

Κάνοντας λοιπόν λίγη έρευνα, σκόνταψα πάνω σε μια δημοπρασία του eBay, όπου στις 2 Ιουλίου, πουλήθηκε μια μετοχή της εν λόγω τράπεζες προς $7,5 δολάρια πλέον έξοδα αποστολής.

Στη συνέχεια όμως, στις 20 Σεπτεμβρίου, η ίδια μετοχή πουλήθηκε προς $249 δολάρια!! Μια καθόλου άσχημα απόδοση αγαπητέ αναγνώστη!! Τέτοια απόδοση δεν έχει κάνει καμία μετοχή στον πλανήτη – τύφλα να έχει η AAPL.

Ένα λεπτό, όμως, η ιστορία έχει συνέχεια. Μόλις χτες που έγραφα αυτό το κείμενο, βλέπω ότι έχει βγει και άλλη μια δημοπρασία, αλλά αυτή τη φορά η τιμή εκκίνησης είναι $4.999.

Όχι δεν νομίζω ότι έχει στηθεί κάποιο παιχνίδι με σκοπό ορισμένοι να βγάλουν ένα κάλο μεροκάματο μέσω eBay. Πιστεύω πραγματικά ότι αυτοί που κατέχουν αυτές τις μετοχές, πραγματικά πιστεύουν ότι τόσο αξίζουν.

Το ερώτημα είναι, οι υπόλοιποι γιατί το πιστεύουν αυτό;

 

Πηγή: capital.gr

 • Klaus Kinksi

  Απλώς θα ήθελα να σου κάνω κάποιες διευκρινίσεις γιατί με προβληματίζουν λίγο τέτοιου είδους σύντομες απαντήσεις.

  Οι μετοχές αυτές αντιστοιχούσαν ή αντικατόπτριζαν ή αναφέρονταν ( οπως θες πεστο ) μία συγκεκριμένη αξία σε ΧΡΥΣΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΦΡΑΓΚΑ , συγκεκριμένα 1 ΤΙΤΛΟΣ = 125 Χ.Γ.Φ , δηλαδή ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΑΞΙΑ ΣΕ ΧΡΥΣΟ!

  Ομως αυτό δεν σημαίνει ότι οποιος αγόραζε μετοχές της συγκεκριμένης τράπεζας έδινε χρυσό! Απλώς έδινε τότε το αντίστοιχο αντίτιμο με βάση την τότε ισοτιμία , σε δραχμές , ή αιγυπτιακές λίρες ή άλλο νόμισμα και αγόραζε τις αντίστοιχες μετοχές οι οποίες όμως όπως πολύ σωστά αναφέρεις είχαν το αντίστοιχο τους σε ΧΡΥΣΟ.

  Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ΤΟΤΕ ΙΣΧΥΕ , ΕΠΑΚΡΙΒΩΣ , Ο ΄΄ΧΡΥΣΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ΄΄. Δηλαδή ότι τραπεζογραμμάτιο κυκλοφορούσε ( χρήμα ) και πολύ περισσότερο μετοχή ως αξία θα έπρεπε , απαρέγκλιτα , να υπάρχει η αντίστοιχη ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΣΕ ΧΡΥΣΟ ΣΤΑ ΘΗΣΑΥΡΟΦΥΛΑΚΕΙΑ , ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ή ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ή ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΜΑΖΙ , πολύ δε βέβαια περισσότερο όταν εκδίδονταν ΜΕΤΟΧΕΣ ΕΚΠΕΦΡΑΣΜΕΝΕΣ ΣΕ ΧΡΥΣΟ! ( Μάλιστα ο λεγόμενος ΄΄χρυσός κανόνας΄΄ ίσχυσε στην παγκόσμια οικονομία μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ΄60 όταν ουσιαστικά τον κατήργησε η Αμερική!!!-τυχαίο ? δεν νομίζω! ).

  Ιδρυτές ας πούμε και συν-μέτοχοι της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ήταν η τότε ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ( 50% ) και η αντίστοιχη τότε ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ( 50% ) και εκδόθηκαν 280.000 μετοχές έκαστη εκ 125 ΧΡΥΣΩΝ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΦΡΑΓΚΩΝ με αρχικό καταβεβλημενο μετοχικο κεφάλαιο 15.000.000 ΧΡΥΣΩΝ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΦΡΑΓΚΩΝ!! Εγγυήτρια λόγω των Χρυσών ΄΄ΓΑΛΛΙΚΩΝ΄΄φράγκων η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ!

  Εάν μπεις στο site της ΄΄END΄΄ ( ellasneverdie.org) θα διαβάσεις μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανάλυση αποτίμησης της αξίας της μετοχής του καθηγητή του Πανεπιστημίου Maryland κ.Καρυώτη , και σε αυτήν την αποτίμηση υπολογίζεται ότι η ποσότητα του Χρυσού με βάση τις εκδοθείσες μετοχές ήταν
  ,…κάθεσαι? … 532.600 τονοι ( ΠΕΝΤΑΚΟΣΙΕΣ ΤΡΙΑΝΤΑ ΔΥΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΞΑΚΟΣΙΟΙ ΤΟΝΟΙ )!!!!!!ΧΡΥΣΟΥ
  ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΝΑ ΗΤΑΝ ΠΑΛΙ ΕΊΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ Η ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΛΕΩ ΕΓΩ!!!

  Οπως πολύ σωστά λές ο ΧΡΥΣΟΣ , δεν χάνεται, δεν εξατμίζεται δεν είναι ούτε αέρας ούτε φούσκα!
  Βέβαια δεν ήταν ανάγκη ο χρυσός να ήταν ακριβώς τόσος ( και τότε γίνονταν κομπίνες!!! ) αλλά σίγουρα η ποσότητα θα πρέπει ούτως ή άλλως να ήταν πολύ μεγάλη.

  Από την άλλη δεν είναι επίσης ανάγκη αυτός ο χρυσός να ήταν στα θυσαυροφυλάκεια της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ή της ΕΘΝΙΚΗΣ .Θα μπορούσε κατόπιν ειδικών συμφωνιών και συμβάσεων ( που εμείς δεν ξέρουμε ) να είναι μοιρασμένος σε ΑΝΑΤΟΛΗ , ΕΘΝΙΚΗ , ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΑΛΛΙΑΣ. Θα μπορούσε επίσης να ήταν , σαν ποσότητα , ΄΄παρκαρισμένος΄΄ , στην ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΑΛΛΙΑΣ ( που ήταν και εγγυήτρια ) και αυτή , Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΑΛΛΙΑΣ , να είχε εκδόσει μία εγγυητική δεσμευτική κατά της ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ , με το ποσό που αντιστοιχούσε στην ποσότητα του χρυσού!

  Και για να σε μπερδέψω ακόμα περισσότερο θα μπορούσε αντίστοιχα η ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΑΛΛΙΑΣ να είχε εκδώσει αντίστοιχες εγγυητικές προς άλλες 4-5 ΤΡΑΠΕΖΕΣ ανά τον κόσμο και να ΄΄δέσμευε΄΄ κατ΄αυτόν τον τρόπο ποσότητες χρυσού που έπρεπε να ΥΠΑΡΧΟΥΝ για το παραπάνω ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ.!!

  Δηλαδή ΕΓΩ πρέπει να έχω 100 τονους ΧΡΥΣΟΥ! ΕΧΩ 30. Παίρνω τηλέφωνο εσένα και σου λέω , πόσους τόνους χρυσού έχεις? Μου λες ότι έχεις π.χ. 130 , τότε εγώ σου ζητώ να δεσμεύσεις για λογαριασμό μου 70 τόνους και εγώ σου στέλνω μία εγγυητική με το αντίστοιχο ποσό σε γαλλικά φράγκα ή δολλάρια , ή δραχμές ή …κουρκουμπίνια κλπ και έτσι εγώ ΕΧΩ ΠΛΕΟΝ ΤΟΥΣ 100 ΤΟΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΔΙΔΩ ΤΙΣ ΑΝΤΙΣΟΙΧΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ!

  Το ερώτημα λοιπόν: Που είναι αυτός ο χρυσός , ποιος τον είχε τότε , σε ποιες τράπεζες ή θησαυροφυλάκεια ήταν και πως μετατράπηκε και σε τι?

  Για αυτό λοιπόν το όλο θέμα είναι πολύ σημαντικό για να δίνει κάποιος τόσο «απλές» απαντήσεις.

 • Klaus Kinksi

  Αχ, δεν είχες καν αναφέρει ότι οι μετοχές αυτές αντιστοιχούσαν σε συγκεκριμένη αξία σε ΣΕ ΧΡΥΣΟ??? E, να που βρήκαμε το λαθάκι σου….