Αν θυμάστε από το σχολείο, η Αρχή του Αρχιμήδη μπορεί να έχει κάτι να κάνει με μπανιέρες, νερά που χύνονται και τη λέξη “Εύρηκα”, αλλά η πρώτη της χρήση ήταν το να διαπιστώσει αν το στέμα του βασιλιά

ήταν από καθαρό χρυσάφι ή αν τον είχαν ξεγελάσει με κάποιο κράμα. Όταν όμως οι παραχαράκτες του χρυσού βελτιώνονται, η τεχνολογία έρχεται να δώσει τη λύση.

Μία τυπική μπάρα χρυσού, βάρους 400oz (περίπου 11,5 κιλά) αξίζει γύρω στα 700.000 δολάρια, και με την τιμή του χρυσού διαρκώς να ανεβαίνει, καθώς θεωρείται μια πιο ασφαλής επένδυση στην παγκόσμια οικονομική κρίση, δεν είναι άξιο απορίας που έχει τραβήξει την προσοχή των παραχαρακτών.

Βλέπετε, ό,τι λάμπει δεν είναι αποκλειστικά χρυσός. Επιτήδειοι διαπίστωσαν πως το μέταλλο βολφράμιο έχει παρόμοιο βάρος και ειδικό βάρος με τον χρυσό. Έτσι, δημιούργησαν μπάρες-μαϊμούδες, οι οποίες έχουν αληθινό χρυσάφι απ’ έξω και στο εσωτερικό τους έχουν το κατά πολύ φθηνότερο βολφράμιο.

Μέχρι πρότινος, ο μόνος τρόπος να διαπιστωθεί η απάτη ήταν να ερευνηθεί το εσωτερικό της μπάρας με τρυπάνι. Τώρα όμως, η General Electric δημιούργησε ένα φορητό σύστημα υπερήχων το οποίο μπορεί να ελέγξει τις μπάρες χρυσού για ελαττώματα, φυσαλίδες ή και διαφορετικά υλικά. Η τεχνολογία των υπερήχων είναι παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιούν οι γυναικολόγοι.

Δείτε πώς λειτουργεί στην πράξη:

Πάντως, υπάρχει τουλάχιστον μία εταιρεία, η China Tungsten Online (tungsten είναι το Βολφράμιο), η οποία τα τελευταία 20 χρόνια πουλάει επιχρυσωμένα προϊόντα βολφραμίου, με τον όρο “να μη χρησιμοποιηθούν για παράνομους σκοπούς”. Στην ιστοσελίδα τους μπορείτε να βρείτε από βραχιόλια, δαχτυλίδια και λοιπά κοσμήματα μέχρι πρες παπιέ και άλλα προϊόντα.

Πηγή: pcsteps.gr