Συνεταίρο για να εισέλθει στην αγορά της Τουρκίας, αναζητά η ΔΕΗ, που εξετάζει ακόμη και την απόκτηση μονάδων ηλεκτρικού ρεύματος από τον διαρκώς αναπτυσσόμενο κλάδο ενέργειας της γειτονικής χώρας.

Έπειτα από τρεις αποτυχημένες την τελευταία πενταετία προσπάθειες εξαγορών μονάδων ή εταιρειών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (Βουλγαρία / Bobov Dol, Σκόπια / Negotino, Μαυροβούνιο / EPCG),

τώρα η ΔΕΗ καλείται να δοκιμάσει την τύχη της στην πλέον «δυνατή» ενεργειακή αγορά της περιοχής, αυτή της Τουρκίας των 74 εκατ. κατοίκων, έχοντας πάρει απόφαση να ιδρύσει ως το τέλος του έτους θυγατρική στην Κωσταντινούπολη.

Καταρχήν η θυγατρική της θα δραστηριοποιηθεί όπως έχει γίνει γνωστό στο χονδρεμπόριο ηλεκτρισμού, δηλαδή θα εξάγει ρεύμα στην τουρκική αγορά, αλλά και θα εισάγει απ’ αυτήν (προς την Ελλάδα), εκμεταλλευόμενη την έναρξη από φέτος 4 Μαίου, της λειτουργίας του διασυνοριακού εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών, χάρη στην ολοκλήρωση της διασύνδεσης των δικτύων μεταξύ Ελλάδας -Τουρκίας -Βουλγαρίας, τα οποία πλέον λειτουργούν με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Αλλωστε, μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο, η Ελλάδα εισήγαγε από την Τουρκία 1.264.588 μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας και από την Βουλγαρία 1.334.122 μεγαβατώρες, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ.

Και μονάδα…

«Το πιθανότερο ωστόσο είναι να εξετάσουμε και άλλου τύπου δραστηριότητες, όπως η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Τουρκία, μέσω της απόκτησης κάποιας τοπικής μονάδας, αφού η αγορά της χώρας γνωρίζει τεράστια ανάπτυξη. Αυτός είναι και ο λόγος που είμαστε σε αναζήτηση τούρκου πάρτνερ. Χωρίς τοπικό εταίρο, τέτοιες κινήσεις στην Τουρκία, δεν γίνονται», όπως λέει χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος της ΔΕΗ.

Σε συνέχεια της ιδιωτικοποίησης των δικτύων ηλεκτρισμού, η τουρκική κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει το 2011 ως “τη χρονιά των αποκρατικοποιήσεων μιας σειράς σταθμών ηλεκτρισμού”, που θα αφορά σε εργοστάσια συνολικής ισχύος 16.000 MW (όπως των μονάδων Soma Α-Β, Seyitomer, κλπ). Στο σχέδιο περιλαμβάνεται επίσης και η παραχώρηση υδροηλεκτρικών εργοστασίων της χώρας.

Στην τουρκική αγορά ηλεκτρισμού των 74 εκατ. κατοίκων δραστηριοποιούνται μεγάλοι ευρωπαϊκοί όμιλοι, μεταξύ των οποίων οι ιταλικοί Eni, Edison και Enel, οι γερμανικοί RWE, EnBW, STEAG και Ε.On, οι γαλλικοί EDF και Gaz de France, οι ρωσικοί Gazprom και Lukoil, οι αμερικανικοί AES, και SCE Mission, ο αυστριακός Verbound, οι ισπανικοί Iberdrola και Endesa, ο βρετανικός Interna-tional Power και ο βελγικός Suez-Tractebell.

Στην τουρκική αγορά, όμως, δραστηριοποιούνται ή προτίθενται να δραστηριοποιηθούν και ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι. Η ΜΕΤΚΑ (του Ομίλου Μυτιληναίου) έχει ιδρύσει στην Κωνσταντινούπολη θυγατρική, μέσω της οποίας διαχειρίζεται τις κατασκευές μονάδων ηλεκτροπαραγωγής για λογαριασμό της Borasco στη Σαμψούντα και της RWE – Τurcas στο Ντενισλί.

Αλλά και η Energa, της οικογένειας Φλώρου, που κινείται ανάμεσα στη λιανική του ρεύματος, τις ΑΠΕ και το διασυνοριακό trading, έχει δημιουργήσει joint venture (50% – 50%) με τουρκική εταιρεία για τη δραστηριοποίηση τόσο στη λιανική πώληση ηλεκτρικού ρεύματος όσο και στο χονδρεμπόριο (εισαγωγές και εξαγωγές) μέσω του καλωδίου που συνδέει πλέον τα ηλεκτρικά συστήματα των δύο χωρών. Επιπλέον, με δεδομένο ότι η Τουρκία, πέραν της Ελλάδας, είναι διασυνδεδεμένη με όλες τις γειτονικές της χώρες (Βουλγαρία, Συρία, Ιράν, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Ιράκ, Ιορδανία), η εταιρεία θεωρεί ότι υπάρχει περιθώριο για χονδρεμπόριο ρεύματος σε όλα αυτά τα «ηλεκτρικά σύνορα».

Πηγή: energypress.gr