Θέμα ημερών είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η δημοσίευση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διεθνούς πρόσκλησης για την πραγματοποίηση μη αποκλειστικών σεισμικών ερευνών

προκειμένου να αντληθούν στοιχεία σχετικά με την ύπαρξη και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε περιοχές του ελλαδικού χώρου. Κατά πάσα πιθανότητα μάλιστα, η υπόθεση θα συνδυαστεί από την κυβέρνηση

με την άνοδο του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, προκειμένου να έχει τα αντίστοιχα επικοινωνιακά οφέλη, καθώς θα πρόκειται για την πρώτη επίσημη διεθνή παρουσία της χώρας στο πετρελαϊκό γίγνεσθαι ύστερα από σχεδόν 15 χρόνια ανυπαρξίας.

Οι έρευνες θα γίνουν στο τόξο Ιονίου – Κρήτης, περιοχές για τις οποίες υπάρχουν ενδείξεις. Το Ιόνιο έχει ενδιαφέροντα αποθέματα, από τα βόρεια της Κέρκυρας, τα ανοιχτά της Λευκάδας, και τα ανοιχτά του Πατραϊκού μέχρι το Κατάκολο και νοτιότερα. Για τα νότια της Κρήτης, πρόσφατες διεθνείς ανακοινώσεις, με βάση έρευνες κυρίως της Αμερικανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας (USGS), αλλά και οι ανακαλύψεις ανοιχτά του Ισραήλ και νότια της Κύπρου επιτρέπουν σε πολλούς ειδικούς του χώρου να είναι αρκετά αισιόδοξοι.

Σε περίπου ένα χρόνο από μετά τις σεισμικές έρευνες, θα γνωρίζουμε τα αποθέματα στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Αμέσως μετά, το ελληνικό δημόσιο θα προχωρήσει σε γύρους παραχωρήσεων στις περιοχές αυτές. Από την προκήρυξη ενός γύρου μέχρι την έλευση του πρώτου γεωτρύπανου, το χρονικό διάστημα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι λιγότερο από 2 χρόνια.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Εθνικός Φορέας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ ΑΕ) τους επόμενους μήνες μετά την ίδρυσή του θα αξιοποιήσει, ιδιαίτερα για την ηπειρωτική χώρα, τη δυνατότητα κάποιες περιοχές που θα επιλεγούν να ενταχθούν στο πιο ευέλικτο σύστημα της «ανοιχτής πρόσκλησης» (open door) που θεσμοθετήθηκε με το τελευταίο ενεργειακό νομοσχέδιο.

Πηγή: energypress.gr