Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου ανδρών – γυναικών Νταεγού 1η μέρα Πρωινά αγωνίσματα.

Με το «δεξί» άνοιξε η αυλαία του 13ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος ανοιχτού στίβου στο ειδυλλιακό Νταεγού της Νότιας Κορέας όπου στο χωρητικότητας 66.500 θεατών Στάδιο Νταεγού σημειώθηκαν αρκετές σημαντικές για πρωί επιδόσεις.

Αξιομνημόνευτη ήταν η εμφάνιση του «χαλκέντερου» Κώστα Φιλιππίδη στο επί-κοντώ, όπου ο 24χρόνος αθλητής μας έχοντας αποκτήσει σημαντική εμπειρία από αξιόλογους διεθνείς αγώνες , υπερβαίνοντας όλα τα διαδοχικά ύψη (5.35-5.50-5.60-5.65) με την πρώτη προσπάθεια και παίρνοντας την πρόκριση ως πρώτος και από τα δύο προκριματικά γκρουπ , με την ίδια επίδοση 5.65 μέτρα με τους Γάλλους Ρομέν Μεσνίλ και Ρενό Λαβιλενί , τον Ρώσο Ντμίτρι Σταροντούμπτσεφ και τον Λάζαρο Μπόργες από την Κούβα έδειξε τις σημαντικές δυνατότητες του για διάκριση στο Νταεγού. Στο ίδιο αγώνισμα αποκλείστηκαν «μεγάλα» ονόματα όπως ο χρυσός Ολυμπιονίκης στο Πεκίνο Στιβ Χούκερ , ο Ρώσος Γιεβγένι Λουκιανένκο με 6.01 μέτρα ατομικό ρεκόρ , ο Γερμανός Ραφαέλ Χοζντέμπε και ο Γάλος Ζερόμ Κλαβιέ με 5.81 φετεινή επίδοση. Στο τελικό του επι-κοντώ ανδρών ο οποίος πραγματοποιείται την Δευτέρα 29 Αυγούστου θα αγωνισθούν 15 αθλητές.

Εκτός των προαναφερθέντων πέντε αθλητών οι οποίοι υπερέβησαν τα 5.65 μέτρα προκρίθηκαν ακόμη με 5.60μ οι Τζέρεμι Σκοτ (ΗΠΑ), Ντέρεκ Μάιλς (ΗΠΑ), Λούκας Μιχάλσκι (Πολωνία) και με 5.50μ οι Σαβάνο Νταϊτσι (Ιαπωνία), Γιάν Κουντλίτσκι(Τσεχία), Στίβεν Λιούις (Βρετανία) και Πάβελ Βοϊτσεκόβσκι (Πολωνία) που θεωρείτο από τα μεγάλα φαβορί και λίγο έλειψε να μείνει εκτός τελικού.

Σημαντικότερη επίδοση ήταν το 1.44.83 (καλύτερη επίδοση) από όλες τις σειρές , του 22 χρόνου Σουδανού Αμπουμπακέρ Κάκι στον προκριματικό των 800 μέτρων , όπως και του δεύτερου (στην ίδια με τον Κάκι) 3η σειρά Μοχαμέντ Αμάν από την Αιθιοπία ο οποίος πέτυχε 1.45.17.

Στον πρώτο τελικό της ημέρας τον Μαραθώνιο γυναικών είχαμε «Κενυατική» τριπλέτα στην κορυφή. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η 32χρόνη Έντμα Κίπλαγκατ με 2 ώρες 28.43 , το ασημένιο η Πρίσκα Γιεπτού με 2 ώρες 29.00 και το χάλκινο η Σάρον Τσέροπ με 2 ώρες 29.14. Μέτρια εμφάνιση πραγματοποίησε η 30χρόνη Ειρήνη Κοκκιναρίου η οποία με τον έσχατο χρόνο 10.15.18 στα 3.000μ.μέτρα με φυσικά εμπόδια κατετάγη ενδέκατη (τελευταία) στην τρίτη προκριματική σειρά και 32η από τις 33 μετέχουσες και στις τρείς προκριματικές σειρές μένοντας εκτός τελικού. Την κορυφαία επίδοση και από τις τρεις προκριματικές σειρές σημείωσε η 26χρόνη Τουρκάλα Μπινάζ Ουσλού με 9.24.06 , επίδοση η οποία είναι

Και νέο εθνικό ρεκόρ.

Δηλώσεις Ελλήνων αθλητών

Κώστας Φιλιππίδης: «Όλα πήγαν καλά. Δεν έχουν σημασία οι κλιματολογικές συνθήκες γιατί είναι για όλους ίδιες. Τη φετινή χρονιά επέλεξα να κάνω πολλούς αγώνες στο εξωτερικό για να εγκλιματιστώ σε δύσκολες συνθήκες και μου βγήκε σε καλό. Τώρα μπροστά μου είναι ο τελικός της Δευτέρας κι εκεί θα προσπαθήσω για το καλύτερο».

Ειρήνη Κοκκιναρίου: «Μέχρι τα μισά της κούρσας ήμουν μέσα στην πρόκριση. Μετά τα δύο χιλιόμετρα όμως μου βγήκε κούραση. Ήταν η 3η παρουσία μου σε παγκόσμιο πρωτάθλημα και ήθελα ένα τελικό. Είμαι στενοχωρημένη για την εξέλιξη της κούρσας. Σκέφτηκα να εγκαταλείψω όταν μετά τα δύο χιλιόμετρα έχασα κάθε ελπίδα, αλλά συνέχισα απλά για να τερματίσω.

Μπορεί η θερμοκρασία να μην ήταν ιδιαιτέρως υψηλή όμως η υγρασία ήταν ανυπόφορη. Τώρα ξεκούραση και μετά δουλειά, αφού δεν θα κάνω πιθανότατα άλλους αγώνες. Μπροστά μας έχουμε πλέον τον επόμενο χρόνο τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, υγεία να υπάρχει και όλα θα πάνε καλά».

Πηγή: skai.gr