Eρευνητές στον ιό HIV ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν 17 ισχυρά αντισώματα των οποίων η ανακάλυψη ανοίγει πολύτιμους δρόμους στην έρευνα για εμβόλιο κατά του AIDS.

Τα αντισώματα ως μέσα αναγνώρισης των παθογόνων είναι συνήθης μέθοδος παρασκευής εμβολίων, αν και φάνηκε δύσκολο στην περίπτωση του ιού HIV.

Τα αντισώματα που εντοπίστηκαν αποτελούν σημαντική ανακάλυψη και είναι πολλές φορές πιο ισχυρά από αυτά που ανακαλύφτηκαν προηγουμένως, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό ‘British journal Nature’.

Ο Dennis Burton, του Scripps Research Institute στη La Jolla, της Καλιφόρνια, δήλωσε ότι τα περισσότερα αντιικά εμβόλια εξαρτώνται από την ενίσχυση της αντίδρασης των αντισωμάτων για να δρουν αποτελεσματικά. Για το λόγο αυτό περιμένουν ότι τα νέα αντισώματα θα αποδειχτούν πολύτιμα στον τομέα της έρευνας για το εμβόλιο του AIDS. Πρόσθεσε ότι λόγω της μεγάλης μεταβλητότητας του HIV αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του HIV πιθανόν θα πρέπει να προκαλέσουν ευρέως ουδετεροποιημένα αντισώματα.

Τα 17 αντισώματα απομονώθηκαν από 4 ανθρώπους με HIV, δύσκολο κατόρθωμα, καθώς μικρός μόνο αριθμός ανθρώπων παράγει αυτά τα ισχυρά μόρια.

Πηγή: iatronet.gr