Αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση στο θέμα των εγγυήσεων εμφανίστηκε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη.

Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε πως η φινλανδική κυβέρνηση βιάστηκε να δημοσιοποιήσει τη συμφωνία και η Αθήνα με τη σειρά της την επιβεβαίωσε, επισημαίνοντας ότι τελεί υπό την έγκριση της ευρωζώνης.

Ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε ότι θα δοθεί κεφαλαιακή ενίσχυση στις τράπεζες 30 δισ. ευρώ ενώ απαντώντας στις ανησυχίες του Γιώργου Καρατζαφέρη για το μέλλον του τραπεζικού συστήματος διαβεβαίωσε ότι οι καταθέσεις είναι απολύτως διασφαλισμένες.

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης, αναφερόμενος στο ζήτημα της Φινλανδίας, κάλεσε τον υπουργό να υπενθυμίσει τα δισεκατομμύρια που έδωσε η χώρα στην Φινλανδία όταν βρισκόταν σε κακή οικονομική κατάσταση.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να ακυρώσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, υποστηρίζοντας ότι οδηγεί στην καταστροφή. Επιπλέον κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αδυνατεί να βρει ένα πολιτικό σχέδιο για να διαχειριστεί την κρίση και εκτίμησε ότι δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του μεσοπρόθεσμου γιατί –όπως είπε- «η κόλαση δεν διαπραγματεύεται».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι η κυβέρνηση δε θέλει επαναδιαπραγμάτευση, αλλά έκανε λόγο για συζήτηση με τους εταίρους μας, «για να εκτιμήσουμε με την τρόικα τα μακροοικονομικά δεδομένα που έχουμε και τους στόχους». «Αυτό όμως δε σημαίνει χαλάρωση ή μείωση των στόχων», κατέληξε.

Επίσημη πρόσκληση και τηλεδιάσκεψη

Με τηλεδιάσκεψη των εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να συνεχισθούν την Παρασκευή οι συζητήσεις για τις εγγυήσεις των δανείων τους στην Ελλάδα.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση απέστειλε επίσημη πρόσκληση προκειμένου να γίνει μια αποτίμηση των ελληνικών ομολόγων που κατέχει ο ιδιωτικός κλάδος και να προετοιμάσει την ανταλλαγή του ελληνικού χρέους, στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου διάσωσης της χώρας.

Πηγή: skai.gr