Η ισραηλινή εταιρεία Delek ανακοίνωσε πως υπέγραψε σχετική συμφωνία με την αμερικανική Noble Cyprus αλλά και την Avner Oil and Gas Ltd σχετικά με ερευνητικές δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορεί να αποφασίσει αν θα επιτρέψει τη συμμετοχή της Delek και της Avner στις έρευνες μέχρι την 1η Αυγούστου 2013.

Με τη συμφωνία, Delek και Avner θα αναλάβουν το 15% των εξόδων που θα κάνει η Noble για ερευνητικές εργασίες συμπεριλαμβανομένων εξορύξεων, αξιολογήσεων, ανάπτυξης ακόμα και παραγωγής.

Παράλληλα, μέχρι την 1η Αυγούστου 2013, η Delek Drilling Management και η Avner Oil and Gas θα δικαιούνται να μεταφέρουν τα δικαιώματα τους από τη συμφωνία σε οποιοδήποτε τρίτο μέρος το οποίο θα γίνει αποδεκτό από τη Νoble αλλά θα λάβει την έγκριση και των κυπριακών αρχών.

Σε περίπτωση που η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εγκρίνει τη συμμετοχή των δύο εταιρειών και η Noble ανακοινώσει «εμπορικά ευρήματα» στο οικόπεδο 12, τότε θα δικαιούνται επιστροφή των χρημάτων που συνέβαλαν στο συνεταιρισμό από τη Noble, αναφέρει η συμφωνία.

Παράλληλα, μέχρι την έγκριση από την κυπριακή κυβέρνηση, οι δύο εταιρείες δεν θα έχουν καμία πρόσβαση σε πληροφορίες που σχετίζονται με το οικόπεδο 12 οι οποίες είναι εμπιστευτικές. Εξάλλου, η εταιρεία Cairn Energy από τους μεγαλύτερους στο είδος του οργανισμούς ενδιαφέρεται για επέκταση των ερευνητικών της δραστηριοτήτων στον τομέα της ενέργειας και στην Κύπρο, όπως αναφέρει δημοσίευμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» και σύμφωνα με την παρουσίαση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων της εταιρείας.