Μισό αιώνα μετά την απαρχή της εποχής του διαστήματος, μία ειδικά σχεδιασμένη κάμερα της ESA μεταδίδει για πρώτη φορά σε πραγματικό χρόνο τρισδιάστατες (3D) εικόνες, οι οποίες προσφέρουν μία ξεχωριστή άποψη του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού.

Στις 6 Αυγούστου ο αστροναύτης της NASA Ron Garan έθεσε σε λειτουργία την Erasmus Recording Binocular (ERB)-2 κάμερα και ταυτόχρονα άνοιξε ένα νέο παράθυρο με θέα προς

το Διαστημικό Σταθμό. Σαν ένα από τα μέλη της 28ης αποστολής στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και blogger ο ίδιος, ο Garan ανέλαβε το ρόλο του χειριστή της προηγμένης κάμερας, η οποία βρίσκεται στο Ευρωπαϊκό εργαστήριο Columbus.

Το μέγεθος της δεν ξεπερνάει ένα κουτί παπουτσιών. Ωστόσο, φακοί μεγάλης ακρίβειας και εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα χαρακτηρίζουν την στερεοσκοπική κάμερα που κατασκευάστηκε για λογαριασμό της ESA από την Cosine BV στην Ολλανδία και την Techno System στην Ιταλία.

Στο έδαφος, οι ειδικοί της ESA στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ESTEC) στην Ολλανδία μπόρεσαν να θαυμάσουν τις υψηλής ποιότητας εικόνες με τη βοήθεια ειδικών γυαλιών, παρόμοιων με αυτά που φοράμε στον κινηματογράφο.

Οι 3D εικόνες οι οποίες λαμβάνονται σε πραγματικό χρόνο δεν προσφέρουν μονάχα μία ξεχωριστή απόψη του Διαστημικού Σταθμού, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σειρά επιστημονικών πειραμάτων.

Η πολυαναμενόμενη μετάδοση των πρώτων εικόνων σε πραγματικό χρόνο επιβεβαίωσε την ετοιμότητα τόσο των συστημάτων, όσο και την αποτελεσματικότητα των ενεργειών που απαιτούνται από τους ειδικούς της ESA για τη μετάδοση νέων εικόνων στο μέλλον.

Εκτός από τη μετάδοση σε πραγματικό χρόνο 3D εικόνων του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού, ο Massimo Sabbatini, ο οποίος συντονίζει το πρόγραμμα ERB-2, ονειρεύεται να καταγράψει εργασίες στο εξωτερικό του.

«Η κάμερα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον στη διάρκεια του περιπάτου αστροναυτών στο διάστημα ή λεπτών χειρισμών του ρομποτικού βραχίωνα με το οποίο είναι εξοπλισμένος ο Διαστημικός Σταθμός. Σου δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι συνεχώς με ένα αστροναύτη στο πλάι σου,» τόνισε ο Sabbatini.

Σύντομα στις αίθουσες

Ετοιμάστε τα 3D γυαλιά σας! Οι πρώτες εικόνες που έχουν ληφθεί με την κάμερα ERB-2 θα προστεθούν τις επόμενες ημέρες στο νέο YouTube κανάλι της ESA που θα φιλοξενεί αποκλειστικά 3D εικόνες και ταινίες.

Ο αστροναύτης της ESA Paolo Nespoli έχει καταγράψει διάφορες πτυχές της ζωής στο διάστημα στη διάρκεια της αποστολής MagISStra. O André Kuipers, ο οποίος θα επισκεφτεί στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στις αρχές του Νοεμβρίου, έχει ήδη ξεκινήσει να εκπαιδεύεται στη λήψη 3D εικόνων με την κάμερα ERB-2.

Πηγή: esa.int