Δύο στις 10 επιχειρήσεις (21,8%) θεωρείται πολύ πιθανόν να βάλουν «λουκέτο» το προσεχές διάστημα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα εξαμηνιαίας αποτύπωσης του οικονομικού κλίματος στις μικρές επιχειρήσεις

του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος.Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι 183.000 επιχειρήσεις είναι

στο «κόκκινο» και 190.000 δηλώνουν φόβο για ενδεχόμενο κλείσιμο και αυτό υπολογίζεται ότι θα επιφέρει και απώλεια 250.000 θέσεων απασχόλησης.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις των επιχειρήσεων μέχρι το τέλος του έτους ξεπερνούν τις 100.000 αυτές που δηλώνουν ότι ενδέχεται να βάλουν «λουκέτο» και το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν οι ατομικές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι που πληρώνονται με μπλοκάκι ενώ σημειώνεται ότι μέσα σε αυτό τον αριθμό των 100.000 είναι και οι τουριστικές επιχειρήσεις. Η μείωση του τζίρου συνεχίζεται (εμπόριο 28,7% μεταποίηση 29% και υπηρεσίες 29,5%) αν και ήταν αρκετές οι επιχειρήσεις μεταποίησης που δήλωσαν μείωση τζίρου άνω του 50% και αυτό σαφώς τις καθιστά στις ευάλωτες για λουκέτο.

Η κρίση – με βάση τις απαντήσεις των επιχειρήσεων που μετείχαν στην έρευνα – θα βαθύνει περαιτέρω τους επόμενους μήνες και η εκτίμησή τους είναι ότι η μείωση του τζίρου κατά μέσο όρο θα είναι στα σημερινά επίπεδα δηλαδή γύρω στο 29% με μεγαλύτερη συμμετοχή στο ποσοστό αυτό να κατέχουν η εστίαση και το εμπόριο.

Τα μέτρα της κυβέρνησης, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δ. Ασημακόπουλος, οδηγούν σε επιδείνωση των στοιχείων για το επόμενο τετράμηνο ενώ ο γραμματέας της συνομοσπονδίας κ. Σκορίνς σημείωσε ότι σαφώς υπάρχουν και επιχειρήσεις που ανοίγουν σε αυτή την δύσκολη περίοδο, μετατοπίζονται εμπορικές πιάτσες και αλλάζει η εικόνα εμπορικών δρόμων αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι εξασφαλισμένη η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων καθώς η μείωση της ζήτησης θα συνεχιστεί. Τονίστηκε ότι το 80% κατέγραψε μείωση της ζήτησης στην τελευταία έρευνα.

Ο κ. Ασημακόπουλος ανέφερε ότι σε μελλοντική έρευνα θα αναδειχθεί και το στοιχείο για το πόσες είναι οι επιχειρήσεις που έχουν φτάσει στο σημείο να έχουν απωλέσει σημαντικό μερίδιο των κερδών τους και αυτοχρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις τους με ίδια κεφάλαια – πριν φτάσουν στο σημείο να βάλουν λουκέτο – και υπολογίζει ότι το ποσοστό αυτών των επιχειρήσεων στη σημερινή συγκυρία ανέρχεται σε πάνω από το 40%.

Ανεργία

Χάθηκαν 88.000 θέσεις εργασίας το πρώτο εξάμηνο του 2011 και υπολογίζεται απώλεια 134.000 θέσεων μισθωτής εργασίας μέχρι το τέλος του έτους και περαιτέρω επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων. Πάνω από 4 στους 10 επιχειρηματίες δήλωσαν ότι αντιμετώπισαν δυσκολίες στην έγκαιρη καταβολή μισθών ενώ 1 στους 3 αναγκάστηκε να μειώσει ώρες και ημέρες εργασίας. Στο εμπόριο μόνο 2 στις 10 επιχειρήσεις προχώρησαν σε μείωση ωρών ή ημερών εργασίας αλλά στο εμπόριο αυτό που έχει γίνει είναι ότι έχουν μειωθεί οι αποδοχές. «Δεν ξέρουμε με ποιο τρόπο μειώθηκαν οι αποδοχές, ούτε αν είναι νέες ή παλιές ή αν υπήρξε αλλαγή της σχέσης εργασίας» όπως ανέφερε ο κ. Ασημακόπουλος που σχολίασε ότι από τα στοιχεία φαίνεται ότι οι μικρότερες των επιχειρήσεων «αντιστέκονται» περισσότερο στις απολύσεις και εν πολλοίς προκύπτει ότι μετά το πρώτο κύμα εξόδου επιχειρήσεων από την αγορά, αλλά και συρρίκνωσης του αριθμού των εργαζομένων εισερχόμαστε σε ένα ανθεκτικότερο πυρήνα επιχειρήσεων οι οποίες προσπαθούν και θέλουν να αντέξουν περισσότερο. Είναι σημαντικό ότι το 60% θεωρεί πιθανό να μειώσει μισθούς στο μέλλον.

Υποχρεώσεις και οφειλές

Η πιστωτική επέκταση είναι μηδενική, όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΒΕΕ. Περιορισμό της μεταχρονολόγησης επιθυμεί το 80% των επιχειρηματιών ενώ σε ότι αφορά στο χρόνος είσπραξης οφειλών, οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις με πάνω από 10 άτομα προσωπικό έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Έχει μειωθεί το ποσοστό συναλλαγών μέσω επιταγών (53,5%) και μόνο το 27,8% συναλλάσσεται με επιταγές και σε ότι αφορά στο χρόνο είσπραξης διαμορφωνόταν στους 5,5 μήνες πέρυσι και έχει πάει στους 4 ενώ οι μισοί σχεδόν θέλουν το όριο να κατέβει στους 2 μήνες. Η ΓΣΕΒΕΕ σημειώνει ότι ένα 38,9% έχουν επισφαλείς επιταγές στα χέρια τους και οι 4 στις 10 επιχειρήσεις έχουν μεγάλο κίνδυνο να χάσουν τα χρήματά τους. Σε ότι αφορά στις σφραγισμένες επιταγές αν και λιγοστεύουν τα τεμάχια που κυκλοφορούν στην αγορά – βάσει του Τειρεσία – εκτιμάται ότι όσες είναι οι σφραγισμένες επιταγές άλλες τόσες είναι και οι ασφράγιστες (η αναλογία υπολογίζεται από τη ΓΣΕΒΕΕ περίπου στο 60%-40%) τις οποίες έχουν ακόμη στην κατοχή τους οι επιχειρηματίες και δεν τις σφραγίζουν για διάφορους λόγους. Αισιόδοξο μήνυμα είναι μόνο ότι οι οφειλές προς ΔΕΚΟ και άλλες υποχρεώσεις έχουν μειωθεί από 40% πέρυσι σε 30% φέτος και αυτό εξηγείται ότι όσες επιβιώνουν είναι λιγότερο εκτεθειμένες. Για την πορεία την οικονομίας η εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου εκτιμάται για το 57,6% ότι θα βαθύνει την ύφεση.

Πηγή: skai.gr