Προς πώληση βγαίνουν δύο ή τρεις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, με επικρατέστερες αυτές του σταθμού της στο Αμύνταιο Φλώρινας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα.

Η εφημερίδα επικαλούμενη πληροφορίες αναφέρει πως πρόκειται για την ελληνική πρόταση προς την Κομισιόν στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της κυβέρνησης για το άνοιγμα της εγχώριας αγοράς λιγνίτη σε ιδιώτες, όπως άλλωστε προβλέπει και το Μνημόνιο.

Η πρόταση θα περιλαμβάνει επίσης: τη μακροχρόνια ενοικίαση σε ιδιώτες ενός ορυχείου λιγνίτη του Δημοσίου στη Βεύη του Νομού Φλώρινας, καθώς και ανταλλαγές ενέργειας μονάδων της ΔΕΗ με ισόποσης ποσότητας ενέργεια από άλλες πηγές (π.χ. φυσικού αερίου), εταιρειών ηλεκτρισμού γειτονικών χωρών, όπως η Βουλγαρία και η Ιταλία.

Αρχικά η Κομισιόν ζητούσε οι ανταλλαγές να αφορούν το 40% του συνόλου της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ, ωστόσο η τότε υπουργός Ενέργεια Τίνα Μπιρμπίλη, όσο και ο κ. Παπακωνσταντίνου, τότε υπουργός Οικονομικών, ζήτησαν πάγωμα της διαδικασίας, με το επιχείρημα ότι δεν είναι δυνατόν σε μια στιγμή που η ΔΕΗ βρίσκεται προς πώληση, να αποδυναμωθεί παραχωρώντας τόσο υψηλό ποσοστό της λιγνιτικής της παραγωγής.

Πάντως ανεξάρτητα της πώλησης των συγκεκριμένων μονάδων της ΔΕΗ, στις προθέσεις του υπουργού Περιβάλλοντος είναι η αποκρατικοποίηση να προχωρήσει κανονικά μέσω της εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή, κι όχι μέσω Χρηματιστηρίου.

 

Πηγή: skai.gr