H Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμμερίζεται τους στόχους που θέτει ο Έλληνας υπουργός των Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στην επιστολή του σε κοινοτικούς αξιωματούχους,

σχετικά με την ανάγκη ταχείας και πλήρους εφαρμογής της απόφασης των ηγετών της Ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν.Απαντώντας σε ερωτήσεις, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Αμαντέου Αλταφάζ τόνισε ότι η Επιτροπή συμφωνεί

με τις επισημάνεις του κ. Βενιζέλου, ώστε να υπάρξει το συντομότερο δυνατόν απόλυτη σαφήνεια σχετικά με το νέο πρόγραμμα αρωγής της Ελλάδας, κάτι που, όπως σημείωσε, θα είναι προς όφελος της οικονομικής σταθερότητας στην ευρωζώνη συνολικά.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία Ελλάδας – Φινλανδίας για την παροχή εγγυήσεων, ο εκπρόσωπος του κοινοτικού επιτρόπου τόνισε ότι οι συζητήσεις στο επίπεδο της ευρωζώνης, που άρχισαν στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, ώστε να επιβεβαιωθεί η ευθυγράμμισή της με τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου.

Τέλος, σημείωσε ότι, εξ όσων γνωρίζει η Επιτροπή, δεν έχουν υποβληθεί ανάλογα αιτήματα από άλλα κράτη – μέλη της ευρωζώνης και τα σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου συνιστούν υποθετικά σενάρια.

Ρήγμα στη κυβέρνηση Μέρκελ για τις εγγυήσεις από την Ελλάδα

Αξιωματούχος της κυβέρνησης της Γερμανίας είπε σήμερα ότι οι τοποθετήσεις της υπουργού Εργασίας Ούρσουλας Φον ντερ Λέγεν σε συνέντευξή της στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD δεν αποτελούν επίσημη θέση της γερμανικής κυβέρνησης.

Ως σήμερα στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης έχουν κάνει μόνον off the record σχόλια σχετικά με την απαίτηση της Φινλανδίας η Ελλάδα να της παράσχει εγγυήσεις, αναφέροντας πως ανησυχούν ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει και τις υπόλοιπες χώρες οι οποίες συνεισφέρουν στο πακέτο δανεισμού της Ελλάδας, καθώς και άλλων χωρών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους, να εγείρουν παρόμοιες αξιώσεις.

Νωρίτερα σήμερα η υπουργός Εργασίας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν, που είναι επίσης αντιπρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), του κόμματος της καγκελαρίου Μέρκελ, δήλωσε ότι οι μελλοντικές συνεισφορές στο πλαίσιο των πακέτων ‘διάσωσης’ χωρών της ευρωζώνης θα πρέπει να καλύπτονται από εγγυήσεις, όπως αποθέματα χρυσού ή μετοχές σε κρατικές βιομηχανίες.

Η Φον ντερ Λέγεν, παρεμβαίνοντας στο διάλογο σχετικά με το γεγονός ότι η Φινλανδία ζήτησε εγγυήσεις από την Ελλάδα για τη φινλανδική συμβολή στο υπάρχον πακέτο δανεισμού, υπογράμμισε μιλώντας στο δημόσιο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD ότι οι μελλοντικές καταβολές τέτοιων πακέτων σταθεροποίησης θα πρέπει να καλύπτονται από εγγυήσεις.

«Αρκετά κράτη κάνουν μεγάλες προσπάθειες να εξυπηρετήσουν το χρέος τους. Αυτό θα πρέπει να αναγνωρίζεται. Αλλά για να συνεχιστούν αυτές οι προσπάθειες μακροπρόθεσμα, χρειάζονται εγγυήσεις», φέρεται να δήλωσε η υπουργός, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του γερμανικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου.

Η Φον ντερ Λέγεν θεωρείτο στο παρελθόν πιθανή διάδοχος της Μέρκελ, ενδεχόμενο πάντως που μοιάζει να έχει αποδυναμωθεί. Ως εκ των αρμοδιοτήτων της δεν έχει ιδιαίτερο λόγο στη χάραξη της πολιτικής για ευρωπαϊκά θέματα, όμως στους κόλπους του CDU συζητείται έντονα το θέμα της ηγεσίας της Μέρκελ στην αντιμετώπιση των κρίσεων χρέους στην ευρωζώνη, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την πτώση του κόμματος και της καγκελαρίου στις δημοσκοπήσεις.

Η Βιέννη ζητάει ισότιμη μεταχείριση στο θέμα των εγγυήσεων

Η αυστριακή υπουργός Οικονομικών επέκρινε αυστηρά σήμερα τη συμφωνία για παροχή εγγυήσεων που συμφωνήθηκε από την Ελλάδα και τη Φινλανδία στο πλαίσιο του σχεδίου στήριξης της Αθήνας, ζητώντας ισότιμη μεταχείριση μεταξύ των χωρών.

«Η Αυστρία ήταν ανέκαθεν ξεκάθαρη στο σημείο αυτό: αν υπάρχουν εγγυήσεις για μια χώρα, τότε όλες οι άλλες πρέπει να αντιμετωπιστούν με τον ίδιο τρόπο», δήλωσε η συντηρητική Μαρία Φέκτερ στη Βιέννη πριν από μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η Φινλανδία δεν υιοθέτησε μια «καλή προσέγγιση» διαπραγματευόμενη από την πλευρά της με την Ελλάδα. «Δεν υπάρχει συναίνεση αν μια χώρα διεκδικεί για τον εαυτό της προνόμια», τόνισε.

Αναφορικά με τις εγγυήσεις, η Φέκτερ δήλωσε πως πρέπει να βρεθεί μια κοινή λύση για το σύνολο των χωρών. «Δεν βλέπω καμιά προς το παρόν», πρόσθεσε.

Η Φινλανδία διατεθειμένη να αναπροσαρμόσει τη συμφωνία με την Ελλάδα

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Γίρκι Κατάινεν, δήλωσε ότι η χώρα του είναι ανοικτή στην αναζήτηση άλλου τρόπου, με τον οποίο θα δοθεί η εγγύηση για το δάνειό της. «Όλοι γνώριζαν από πριν ότι αυτό (σ.σ.: η παροχή εγγύησης) αποτελεί κόκκινη γραμμή για εμάς, προσπαθήσαμε να λύσουμε το πρόβλημα, το κάναμε μαζί με την Ελλάδα», δήλωσε ο Φιλανδός πρωθυπουργός σε συνέντευξη που έδωσε χθες στο Ελσίνκι, προσθέτοντας: «Πρόκειται για μία λειτουργική τεχνική λύση, αλλά αν αυτό το συγκεκριμένο μοντέλο δεν είναι δυνατό, πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε άλλο μοντέλο».

Η σκανδιναβική χώρα ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη ότι ήρθε σε συμφωνία με την Ελλάδα για να εξασφαλίσει εγγύηση για τη συμβολή της στο δεύτερο πακέτο βοήθειας που αποφασίσθηκε στη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης στις 21 Ιουλίου. Η συμφωνία προκάλεσε αντιδράσεις από άλλες τέσσερις χώρες της Ευρωζώνης – Αυστρία, Ολλανδία, Σλοβακία και Σλοβενία -, οι οποίες δήλωσαν ότι θα ζητήσουν και αυτές εγγύηση για τα δάνεια που θα δώσουν, εφόσον η Ευρωζώνη εγκρίνει τη συμφωνία της Φινλανδίας με την Ελλάδα. Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε με επιστολή του στους θεσμικούς εκπροσώπους της ΕΕ να αποφασίσουν για το αίτημα που έθεσαν οι χώρες αυτές.

Αντιδράσεις, όμως, υπήρξαν και από χώρες που άλλες χώρες της Ευρωζώνης, όπως τη Γερμανία και την Ισπανία. Σε δήλωσή του στη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post (Ράινισε Ποστ), την οποία αναμεταδίδει το Bloomberg, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος για οικονομικά θέματα του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Άγκελα Μέρκελ άσκησε κριτική στη συμφωνία της Φινλανδίας με την Ελλάδα. Οι χώρες θα επιτύχουν να βοηθήσουν την Ελλάδα, αν ενώσουν τις δυνάμεις τους, δήλωσε ο κ. Κλάους – Πέτερ Φλόσμπαχ, ενώ πρόσθεσε ότι η αναζήτηση ειδικών όρων από ορισμένες χώρες είναι «λάθος τρόπος».

Ο κ. Κατάινεν δήλωσε ότι «είναι καλύτερα να μην αρχίσουμε να μιλάμε τώρα για ανταγωνιστικά μοντέλα (σ.σ.: εγγυήσεων)», προσθέτοντας: «Έχουμε πολύ στενές διαπραγματεύσεις, που βρίσκονται σε εξέλιξη, με όλους τους εταίρους στην Ευρωζώνη και ας περιμένουμε να δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμά τους». Ο ίδιος εκτιμά ότι η διαφωνία μπορεί να λυθεί «εντός εβδομάδων», ενώ αρνήθηκε ότι η συμφωνία για την παροχή εγγυήσεων απειλεί να υπονομεύσει τις προσπάθειες για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. «Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κίνδυνος, επειδή όλοι γνωρίζουν ότι έχουμε την άποψη ότι χρειαζόμαστε την εγγύηση», δήλωσε, αναφέροντας στη συνέχεια: «Έχουμε πει στους εταίρους μας στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη τον λόγο για τον οποίο είναι σημαντική. Είναι μέρος της συμφωνίας για το σχηματισμό της κυβέρνησής μας και γνωρίζουμε ότι αυτό δεν θα αλλάξει. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι είναι ένα ευαίσθητο θέμα σε πολλές χώρες και είναι ευθύνη μας να βρούμε μία λύση».

Η συμφωνία μεταξύ Φινλανδίας και Ελλάδας προβλέπει την κατάθεση από την Ελλάδα μετρητών σε ένα κρατικό λογαριασμό, τα οποία η σκανδιναβική χώρα θα επενδύσει σε ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής βαθμολογίας. Το ποσό που θα κατατεθεί, μαζί με τους τόκους των ομολόγων, θα καλύψει το δάνειο που θα δώσει η Φινλανδία στην Ελλάδα, αναφέρει το Ρόιτερ. Σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών της Αυστρίας κυρία Μαρία Φέκτερ, τα μετρητά θα αντιστοιχούν στο 20% του ποσού, για το οποίο θα δοθεί εγγύηση.

Πηγή : skai.gr