Νέο πλήγμα στον τουρισμό καταφέρνουν οι συνδικαλιστές του Πανεργατικού Μετώπου, καθώς μερικές δεκάδες συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ έχουν αποκλείσει τις εισόδους τεσσάρων

κεντρικών ξενοδοχείων (τρία στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, και ένα στην Θεσσαλονίκη στην πλατεία Αριστοτέλους). Οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και στον επισιτισμό και οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ διαμαρτύρονται για τις αλλαγές στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

Οι συνδικαλιστές δηλώνουν ότι θα κρατήσουν κλειστές τις εισόδους των ξενοδοχείων έως τις 10.30 πμ.

Από την πλευρά της, η Oμοσπονδία του κλάδου έχει ξεκινήσει 24ωρη προειδοποιητική απεργία και συλλαλητήριο, στις 11 πμ στην πλατεία Kλαυθμώνος. H Oμοσπονδία έχει αποφασίσει να προχωρήσει και σε δεύτερη 24ωρη απεργία, με “ανοικτή” ημερομηνία και ανάλογα με τις αποφάσεις που θα λάβει η ηγεσία του υπουργείου Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης. Ωστόσο, δεν συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ.

Έκκληση για διάλογο των εμπλεκομένων στον κλάδο του τουρισμού απηύθυνε από την πλευρά του ο υφυπουργός Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Πρώτη Γραμμή».

Ο υφυπουργός καυτηρίασε τη στάση του ΠΑΜΕ κάνοντας λόγο για «λυπηρά φαινόμενα στον τουρισμό». «Άστε τη τουριστική εξέλιξη να προχωρήσει» δήλωσε, απευθυνόμενος στους συνδικαλιστές.

Όπως διευκρίνισε, η κυβέρνηση δεν έχει διατυπώσει ακόμη την τελική της θέση για τα ποια επαγγέλματα θα χαρακτηριστούν ΒΑΕ και ποια θα αποχαρακτηριστούν.

Ο κ. Νικητιάδης δήλωσε ότι τα μπλόκα προέρχονται αποκλειστικά από το ΠΑΜΕ, ενώ δήλωσε ότι τα τέσσερα ξενοδοχεία λειτουργούν κανονικά.

Σχολιάζοντας τις κινητοποιήσεις, ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων Γιώργος Καββαθάς στην «Πρώτη Γραμμή», το θέμα των ΒΑΕ για τον κλάδο είναι πολύ σοβαρό και τα μπλόκα στα ξενοδοχεία είναι η εύκολη λύση.

Όπως σημείωσε ο κ. Καββαθάς, «δεν είμαι με τη μεριά των συνδικαλιστών και των εργαζομένων σε αυτή τους την κινητοποίηση. Είναι η εύκολη λύση. Να αντιμετωπίσουμε λίγο πιο σοβαρά το θέμα του τουρισμού, είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας, είναι η εικόνα μας στο εξωτερικό και ο πλούτος μας».

Ο κ. Καββαθάς επισήμανε ακόμη ότι πολλές ειδικότητες στον τουρισμό, όπως οι μάγειροι και οι σερβιτόροι, δεν θα έπρεπε να είναι σήμερα στα ΒΑΕ. «Σε καμία περίπτωση δεν είναι ίδιες οι συνθήκες εργασίας σήμερα με αυτές πριν 30 χρόνια» ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης δήλωσε ότι το 35% των εργαζομένων στον τουρισμό απασχολούνται με μαύρη εργασία και το 65% με αεροπλάνα από αγορές του εξωτερικού. «Δε νομίζω ότι οι καμαριέρες κάνουν βαρύ και ανθυγιεινό επάγγελμα, τι θα πουν αυτοί που δουλεύουν στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στο Πέραμα και στα απορρίμματα» ανέφερε.

«Αυτό που γίνεται είναι θλιβερό, δίνουμε τον αγώνα με τους εργαζόμενους, δεν είμαστε εναντίον τους», δήλωσε στον ΣΚΑΪ, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αττικής, Κώστας Αβράμπος.

Σημείωσε πως δεν είναι δυνατόν να κλείνουν οι είσοδοι των ξενοδοχείων και επισήμανε πως βουλιάζει η Αττική με μηδαμινή πληρότητα. «Έχουν ‘πεθάνει’ τόσα ξενοδοχεία και θα κλείσουν και άλλα. Τι φταίει ο τουρίστας;» διερωτήθηκε.

Πηγή: skai.gr