Διέφυγε από τα χέρια των εξεγερμένων στη Λιβύη ένας από τους τρεις γιους του Καντάφι ο Μοχαμετ σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες στο κέντρο της Τρίπολης ενώ εκπρόσωπος των εξεγερμένων δήλωσε ότι έχουν καταλάβει το κτίριο του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου.

Η εποχή του Καντάφι τελείωσε δήλωσε νωρίτερα σε συνέντευξη τύπου στη Βεγγάζη ο ηγέτης του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, εξέφρασε ωστόσο ανησυχίες για πράξεις αντεκδίκησης.

Βρέθηκαν δύο σοροί πιθανότατα η μία ανήκει στο γιο του Καντάφι

Δύο σοροί βρέθηκαν στη πρωτεύουσα της Λιβύης Τρίπολη, πιθανότατα σύμφωνα με τους εξεργεμένους η μία ανήκει στον γιο του Καντάφι Χαμίς.

“Δεν υπάρχει καμία απόδειξη σύμφωνα με την οποία έχει φύγει εκτός Λιβύης ο Μουαμάρ Καντάφι”, σημείωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ.

Παράλληλα οι εξεργεμένοι δηλώνουν πως κατέλαβαν το αεροδρόμιο της Τρίπολης.

Μάχες στα σύνορα με Τυνησία

Δυνάμεις πιστές στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι έχουν εμπλακεί σε σφοδρές μάχες με εξεγερμένους στην Μπουκάμας, περίπου 17 χλμ. από τα σύνορα με την Τυνησία, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya.

Το κανάλι, το οποίο εδρεύει στο Ντουμπάι, μετέδωσε ότι δυνάμεις του Καντάφι πλήττουν με βαρύ πυροβολικό τους εξεγερμένους σε μια προσπάθεια να τους εμποδίσουν να φθάσουν στο συνοριακό φυλάκιο της Ρας Τζαντίρ.

Σύλληψη και του Σαάντι, γιου του Καντάφι

Οι εξεγερμένοι συνέλαβαν τον γιο του Μουάμαρ Καντάφι, Σαάντι, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya σήμερα, επικαλούμενο τον επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου.

Και ο άλλος γιός του Καντάφι, ο Σάιφ αλ Ισλάμ, έχει επίσης ανακοινωθεί ότι συνελήφθει από τους εξεγερμένους.

Δεν θα εγκατασταθούν βάσεις του ΝΑΤΟ

Ο διπλωματικός απεσταλμένος του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, κύριου πολιτικού οργάνου των εξεγερμένων, στο Κάιρο δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του δεν πρόκειται να επιτρέψει να εγκατασταθούν στη χώρα στρατιωτικές βάσεις του NATO μετά την πτώση του καθεστώτος του συνταγματάρχη Καντάφι, μετέδωσε το αιγυπτιακό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Mena.

«Η Λιβύη είναι ένα αραβικό και ισλαμικό έθνος πριν από το NATO και μετά το NATO», είπε ο Άμπντελ Μονέιμ αλ Χουέινι, ειδικός απεσταλμένος του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου στον Αραβικό Σύνδεσμο, προσθέτοντας ότι «οι Λίβυοι είχαν εξεγερθεί ενάντια στις δυτικές στρατιωτικές βάσεις το 1970 και δεν πρόκειται να υπάρξουν μη-λιβυκές βάσεις».

Φόβοι για πράξεις αντεκδίκησης

Ο επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου (CNT), του πολιτικού οργάνου των Λίβυων εξεγερμένων, δήλωσε σήμερα ότι μπορεί να παραιτηθεί για να διαμαρτυρηθεί κατά των πράξεων εκδίκησης στις οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, προβαίνουν ορισμένοι εξεγερμένοι. «Χαιρετίζω τη δράση των επικεφαλής των εξεγερμένων, έχω εμπιστοσύνη στα λεγόμενά τους, αλλά ορισμένες πράξεις από κάποιους άνδρες τους με ανησυχούν» δήλωσε ο Μουστάφα Άμπντουλ Τζαλίλ, κάνοντας λόγο για «πράξεις εκδίκησης».

«Αυτός θα μπορούσε να είναι ο λόγος ή η αιτία της παραίτησής μου» προειδοποίησε ο Άμπντουλ Τζαλίλ, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Βεγγάζη. «Οι εξεγερμένοι ξεκίνησαν την επανάσταση κατά του καθεστώτος αρχικά με τις ειρηνικές διαδηλώσεις. Ανέλαβαν την ευθύνη αυτής της στρατιωτικής μάχης και την ευθύνη της ασφάλειας στις πόλεις μας» πρόσθεσε.

«Ο φόβος μου αφορά σήμερα ορισμένες παράνομες πράξεις και τις διαταγές των ηγετών των εξεγερμένων, ιδιαίτερα τις πράξεις εκδίκησης. Ο ρόλος μου μετά την πτώση (του Καντάφι) θα συνεχιστεί, εκτός και αν χάσω των έλεγχο που απαιτείται για να επιτύχουμε τους στόχους μας. Ελπίζω ότι οι εξεγερμένοι μας θα αναλάβουν τις ευθύνες τους» υπογράμμισε.

Εποχή Καντάφι – τέλος

Η «εποχή του Καντάφι τέλειωσε», δήλωσε ο ηγέτης του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, του κύριου πολιτικού οργάνου των εξεγερμένων στη Λιβύη, Μουστάφα Άμπντουλ Τζαλίλ. Όμως προειδοποίησε ότι «οι Λίβυοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η μακρά περίοδος που βρίσκεται μπροστά μας δεν θα είναι στρωμένη με ρόδα. Θα αντιμετωπίσουμε προκλήσεις και ευθύνες».

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη, σημείωσε ότι «είμαστε στο κατώφλι μιας νέας εποχής, και θα εργαστούμε για να πραγματώσουμε τις αρχές στις οποίες βασίστηκε αυτή η επανάσταση: Την ελευθερία, την ισότητα, την δικαιοσύνη, τη δημοκρατία και τη διαφάνεια σε ένα μετριοπαθές ισλαμικό πλαίσιο». Ο Άμπντουλ Τζαλίλ εξέφρασε εξάλλου την «ελπίδα» ο συνταγματάρχης Μουάμαρ Καντάφι «να είναι ακόμα ζωντανός», καθώς μάχες συνεχίζουν να μαίνονται στην Τρίπολη.

Η τελική νίκη των Λίβυων εξεγερμένων κατά του καθεστώτος Καντάφι διαγράφεται σαφώς και δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός διπλωμάτης που είναι αρμόδιος για τον αραβικό κόσμο. «Αυτό που είναι σαφές, είναι ότι για τους εξεγερμένους όλα πάνε καλά, ότι κερδίζουν και ότι είναι πλέον ζήτημα χρόνου προτού ο Καντάφι εγκαταλείψει την εξουσία» δήλωσε στο δίκτυο ABC ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή Τζέφρι Φέλτμαν.

Αναφερόμενος στο πού βρίσκεται ο Μουάμαρ Καντάφι, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι αυτό δεν έχει μεγάλη σημασία σε αυτό το στάδιο. Ο Καντάφι «αποτελεί μέρος του παρελθόντος και ο λαός πρέπει τώρα να προσπαθήσει να χτίσει ένα καλύτερο μέλλον για την Λιβύη» πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, ο πρεσβευτής της Λιβύης στην Τυνησία Γιούσεφ ελ Αγιέμπ αναγνώρισε τη «σαφή και αναμφισβήτητη νίκη» των εξεγερμένων και υποσχέθηκε να διευκολύνει την επιστροφή δεκάδων χιλιάδων Λίβυων προσφύγων στην πατρίδα τους. «Τώρα η νίκη είναι σαφής και αδιαμφισβήτητη. Ανέλαβα τα καθήκοντά μου τον Μάρτιο και από εκείνη τη στιγμή είπα στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο (CNT) ότι η πρεσβεία στην Τυνησία

Εκατοντάδες εξεγερμένοι με ημιφορτηγά που είναι εξοπλισμένα με εκτοξευτές ρουκετών κινήθηκαν νωρίτερα, στην πρωτεύουσα της Λιβύης, προς την κεντρική Πράσινη Πλατεία σύμφωνα με ανταποκριτή του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς στην Τρίπολη. Ένας από τους μαχητές αυτούς, ο Ουάλιντ Άχμεντ, είπε ότι εγκατέλειψε την Τρίπολη πριν από τρεις μήνες για να ενωθεί με τους εξεγερμένους στα Δυτικά Όρη, στο νότο. «Τώρα επέστρεψα και ο Καντάφι είναι τελειωμένος», είπε.

Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, του πολιτικού οργάνου των Λίβυων εξεγερμένων, ήταν ήδη καθ’ οδόν προς την Τρίπολη, είπε στρατιωτική πηγή των εξεγερμένων. «Μέλη του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου έφυγαν αεροπορικώς από τη Βεγγάζη (το προπύργιο των εξεγερμένων) για τα βουνά δυτικά της Τζέμπελ Νεφούσα», είπε η πηγή αυτή υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας της. «Έφθασαν τη νύχτα και θα πάνε το πρωί στην Τρίπολη οδικώς… βρίσκονταν στην Μπιρ Γάναμ (100 χλμ. νότια της πρωτεύουσας) την τελευταία φορά που είχαμε επαφή», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι δυνάμεις του Καντάφι ελέγχουν το 15-20% της πόλης

Οι πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι δυνάμεις εξακολουθούν να μάχονται στην Τρίπολη και ελέγχουν το 15 ως 20% της πόλης, δήλωσε εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών στο τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα. «Βασικά έχουν τον έλεγχο τεσσάρων περιοχών. Αυτό αντιπροσωπεύει το 15-20% της πόλης», διευκρίνισε ο ίδιος.

Παράλληλα, οι Λίβυοι εξεγερμένοι εκτιμούν ότι θα ελέγχουν πλήρως την πρωτεύουσα μέσα σε 15 ώρες, δήλωσε ένας μαχητής τους στην Τρίπολη σήμερα, Δευτέρα. Είπε ότι βρίσκεται μόλις μισό χιλιόμετρο από το αρχηγείο του Μουάμαρ Καντάφι, στη συνοικία Μπαμπ αλ Αζιζία, όπου οι εξεγερμένοι μάχονται επί ώρες με κυβερνητικά στρατεύματα.

Εκατοντάδες εξεγερμένοι φθάνουν στην Τρίπολη από τα Δυτικά Όρη με εφόδια, πρόσθεσε. «Ήλθα από την πόλη Γέφρεν χθες βράδυ, και μόλις τώρα ενώθηκαν μαζί μας άλλοι 300», είπε.

Λίγο νωρίτερα, ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε ότι βίαιες συγκρούσεις σημειώνονται γύρω από την κατοικία του Καντάφι στην Τρίπολη, αλλά και στις νότιες περιοχές της λιβυκής πρωτεύουσας. Από τις 06:00 τοπική ώρα (07:00 ώρα Ελλάδας) από τα νότια της πόλης ακούγονται πυρά ελαφρών και βαρέων όπλων.

Λίγο αργότερα ακούστηκαν πυρά από καλάσνικοφ κοντά στο ξενοδοχείο Rixos όπου διαμένουν ξένοι δημοσιογράφοι. Στη διάρκεια της νύχτας επικρατούσε ηρεμία, τόνισε ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σε σύντομη συνέντευξή του προς το αλ Τζαζίρα, που μεταδόθηκε σήμερα το πρωί, ο Μοχάμεντ Καντάφι ένας από τους γιους του Μουάμαρ δήλωσε πως βρίσκεται σπίτι του και δεν πρόκειται να φύγει από εκεί. Το τηλεοπτικό δίκτυο δεν διευκρίνισε σε ποια συνοικία βρίσκεται η κατοικία του Μοχάμεντ Καντάφι.

Ουδείς γνωρίζει που βρίσκεται ο Καντάφι

Ο πρόεδρος του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου των εξεγερμένων Μουστάφα Άμπντουλ Τζαλίλ δήλωσε ότι ουδείς γνωρίζει πού βρίσκεται ο Λίβυος ηγέτης, Μουάμαρ Καντάφι, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya.

Σύμφωνα με τον ίδιο δεν βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ηγεσία των εξεγερμένων και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) της Χάγης για τον Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι, έναν από τους γιους του Καντάφι, ο οποίος έχει ανακοινωθεί πως συνελήφθη και κρατείται από τους μαχητών των εξεγερμένων.

Αξιωματούχος του ΔΠΔ είχε δηλώνει νωρίτερα σήμερα ότι εξελίσσονται συνομιλίες με τους εξεγερμένους για την μεταφορά του Σάιφ αλ Ισλάμ σε αυτό.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera ανέφερε επίσης πριν από λίγο ότι ο Λίβυος πρωθυπουργός Αλ Μπαγντάντι Άλι αλ Μαχμούντι και ο Αμπντάλα Μανσούρ, επικεφαλής του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού, βρίσκονται στο νησί Ντζέρμπα της Τυνησίας, επικαλούμενο τον ανταποκριτή του εκεί.

Οι πληροφορίες που είχαν μεταδοθεί την περασμένη εβδομάδα περί του ότι η κυβέρνηση Καντάφι και οι εξεγερμένοι διεξήγαγαν διαπραγματεύσεις στο τυνησιακό νησί είχαν διαψευστεί και από τις δύο πλευρές.

Συνομιλίες ΔΠΔ-αντικαθεστωτικών για την παράδοση του Σάιφ αλ-Ισλάμ Καντάφι

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο συζητεί με τις λιβυκές αντικαθεστωτικές δυνάμεις για τη μεταφορά στη Χάγη του γιου του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, Σάιφ αλ-Ισλάμ που καταζητείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και ο οποίος συνελήφθη στην Τρίπολη από τους εξεγερμένους, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΠΔ, Φάντι Ελ Αμπντάλα.

Οι λιβυκές αντικαθεστωτικές δυνάμεις ανακοίνωσαν χθες τη σύλληψη του γιου του Καντάφι στην Τρίπολη, την οποία επιβεβαίωσε αργότερα ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Λουίς Μορένο-Οκάμπο.

«Ελπίζουμε ότι σύντομα θα είναι δυνατή η μεταφορά του στη Χάγη για να δικαστεί», τόνισε ο Μορένο-Οκάμπο και πρόσθεσε ότι θα έλθει σε επαφή με τη μεταβατική κυβέρνηση για να συζητήσει τρόπους μεταφοράς του στην Ολλανδία.

Ο Μορένο-Οκάμπο τόνισε ακόμα ότι «το ΔΠΔ είναι έτοιμο να βοηθήσει τους Λίβυους να διαχειριστούν το δύσκολο παρελθόν τους» και να «υποστηρίξει τη λιβυκή μεταβατική κυβέρνηση ώστε να μη μείνει ατιμώρητο κανένα έγκλημα».

Ο 39χρονος Σάιφ αλ-Ισλάμ, δεύτερος γιος του Καντάφι, θεωρείτο ως ο διάδοχος του πατέρα του.

Θεωρούμενος από τον εισαγγελέα του ΔΠΔ ως «ντε φάκτο πρωθυπουργός της Λιβύης», ο Σάιφ αλ-Ισλάμ κατηγορείται ότι «έπαιξε σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση ενός σχεδίου του πατέρα του, να κατασταλεί με κάθε τρόπο η λαϊκή εξέγερση του Φεβρουαρίου, στην προκειμένη περίπτωση με δολοφονίες και ακραία βία».

Το ΔΠΔ εξέδωσε στις 27 Ιουνίου εντάλματα σύλληψης κατά του Μουάμαρ Καντάφι, του γιου του Σάιφ αλ-Ισλάμ και του γαμπρού του και αρχηγού των λιβυκών υπηρεσιών πληροφοριών Αμπντάλα Αλ-Σενούσι, 62 ετών, ο οποίος θεωρείται «δεξί χέρι» του Καντάφι.

Οι τρεις άνδρες κατηγορούνται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξαν στη Λιβύη από τις 15 Φεβρουαρίου, όταν εκδηλώθηκε η λαϊκή εξέγερση.

Ο Χάμις Καντάφι ηγείται στρατιωτικής δύναμης που κινείται προς το κέντρο

Ο Χάμις Καντάφι, γιος του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, ηγείται μιας στρατιωτικής δύναμης η οποία κινείται προς το κέντρο της Τρίπολης, μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Al Arabiya, επικαλούμενος πηγές των εξεγερμένων.

Ο τηλεοπτικός σταθμός, που εδρεύει στο Ντουμπάι, μετέδωσε ότι η δύναμη αυτή αναχώρησε από το Μπαμπ αλ Αζιζία, το κτιριακό συγκρότημα που αποτελεί έδρα του συνταγματάρχη.

Στο μεταξύ αξιωματούχος των εξεγερμένων στην Τρίπολη δήλωσε ότι δυνάμεις πιστές στον Καντάφι έχουν σταθμεύσει άρματα μάχης κοντά στο λιμάνι της Τρίπολης και το κτιριακό συγκρότημα του Καντάφι.

Πανηγυρισμοί στην Τρίπολη

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, πολύ αργά χθες το βράδυ, πλήθος ξεχύθηκε στην πλατεία, κρατώντας σημαίες κόκκινες, μαύρες και πράσινες, με τα χρώματα της επανάστασης δηλαδή, και φώναζε «Ο Θεός (Αλλάχ) είναι μεγάλος».

Κραυγές ενθουσιασμού γέμισαν και την Βεγγάζη, την επαναστατική «πρωτεύουσα» που βρίσκεται στο Ανατολικό μέρος της Λιβύης, όπου χιλιάδες κάτοικοι ξεχύθηκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν το επικείμενο τέλος του καθεστώτος του Συνταγματάρχη.

Το βρετανικό κανάλι Sky News μετέδωσε εικόνες από το ενθουσιασμένο πλήθος, ενώ ο Μαχμούντ Τζιμπρίλ, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, ζήτησε από τους αντικαθεστωτικούς να μην μπουν στη διαδικασία να αναζητήσουν εκδίκηση για ότι έγινε και τους προειδοποίησε ότι θα πρέπει να μην ξεχνούν την ύπαρξη των οπαδών του Μουαμάρ Καντάφι.

Ομπάμα: Το λιβυκό καθεστώς πλησιάζει στο τέλος του

Το καθεστώς του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι βρίσκεται στο «σημείο μη επιστροφής» και ο λίβυος «τύραννος» πρέπει να φύγει για να αποφευχθεί η αιματοχυσία, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Σε ανακοίνωσή του ο Ομπάμα κάλεσε επίσης του Λίβυους αντικαθεστωτικούς, οι οποίοι εισήλθαν χθες στην Τρίπολη, να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, να προστατεύσουν τους θεσμούς του κράτους και να προχωρήσουν προς την δημοκρατία.

«Απόψε το κίνημα κατά του καθεστώτος Καντάφι έφτασε σε ένα σημείο που δεν υπάρχει επιστροφή. Η Τρίπολη απελευθερώθηκε από τον τύραννο», τόνισε ο Ομπάμα από το θέρετρο Μάρθας Βινεγιαρντ.

Την ίδια ώρα πηγές των εξεργεμένων κάνουν λόγο για βομβαρδισμό του αρχηγείου του Καντάφι από το ΝΑΤΟ.

Πηγή: skai.gr