Σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα για επιπλέον 1 δισεκατομμύριο ευρώ και στόχο την κάλυψη μιας πλήρως ανελαστικής δαπάνης, όπως είναι η πληρωμή των συντάξεων,

έχει μπροστά του το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς πλέον, η καταβολή τους έγκαιρα και χωρίς αιφνιδιασμούς για τους δικαιούχους, αποτελεί μόνιμο πονοκέφαλο για τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη.

Κατά την προηγούμενη διαπραγμάτευση, το υπουργείο, είχε πείσει τους ισχυρούς άνδρες – εκπροσώπους των δανειστών, ότι η ύφεση, η αύξηση της ανεργίας και μείωση των μισθών είχε επιφέρει ένα ισχυρό πλήγμα στα έσοδα των ταμείων, κυρίως του ΙΚΑ.


Έτσι, συμφωνήθηκε η επιπλέον επιδότηση του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας, του ταμείου των μισθωτών με επιπλέον 1,1 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 600 θα κατευθύνονταν απευθείας στα ταμεία του ΙΚΑ, ενώ τα 500 θα δίνονταν στον ΟΑΕΔ, καθώς το ταμείο ήδη τα είχε εισπράξει ως εισφορές υπέρ ανεργίας, δεν τα είχε όμως καταβάλλει στον Οργανισμό. Τώρα, απαιτούνται μόνο για το ΙΚΑ επιπλέον 600 εκατ. ευρώ, ενώ στο κάδρο με τα ταμεία σε ανάγκη έχουν μπει πλέον ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών και ο ΟΓΑ, ενώ προβλήματα ρευστότητας αναμένεται να αντιμετωπίσει μέχρι το τέλος του χρόνου και ο ΟΑΕΔ.
Συνολικά, το έλλειμμα των δύο μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων, στο τέλος του χρόνου, εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 3,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον ίδιο το διοικητή του ΙΚΑ, Ροβέρτο Σπυρόπουλο, στο τέλος του χρόνου, η «τρύπα» στα έσοδα του ταμείου θα αγγίξει τα 2,7 δισ. ευρώ.
Η υστέρηση στα έσοδα εκτιμάται πως τρέχει με ρυθμό 15%, ενώ όλες οι ελπίδες έχουν πέσει στη ρύθμιση χρεών. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, από την πλευρά της διοίκησης, έχει τεθεί εκ νέου θέμα καταβολής ασφαλιστικών εισφορών προς το ΙΚΑ, στις περιπτώσεις περαίωσης των αυθαιρέτων. Την πρόταση έχει καταθέσει στην ηγεσία του υπουργείου και η ΓΣΕΕ, η οποία με επιστολή της και στους υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος ζητά να υπάρξει ρύθμιση στη διάταξη για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, ώστε να καταβάλλονται υποχρεωτικά τα ένσημα στο ΙΚΑ. Συγκεκριμένα, η Συνομοσπονδία αναφέρει πως με πρωταρχικό στόχο την εξυπηρέτηση του κοινωνικού συμφέροντος, είναι απαραίτητη η απόδοση στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ του ποσού, που αντιστοιχεί στις ασφαλιστικές εισφορές των κατ’ ελάχιστον υποχρεωτικών απαιτούμενων ημερών οικοδομικής εργασίας.
Η πρόταση δεν έχει απορριφθεί από τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη.
Αντίστοιχα, και σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), ο ΟΑΕΕ στο τέλος του 2011 θα χρειαστεί πρόσθετη κρατική χρηματοδότηση της τάξης των 360 εκατ. ευρώ καθώς οι ταμειακές ανάγκες του ανέρχονται ετησίως στα 1,2 δισ. ευρώ, η τακτική επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν επαρκεί και το έλλειμμα στο ταμείο αγγίζει τα 800 εκατ. ευρώ.
Τον γόρδιο δεσμό της ύφεσης –και στα έσοδα των ταμείων– περιπλέκει ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι αυξάνεται αντί να μειώνεται η ανασφάλιστη εργασία. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως προκύπτει από τους ελέγχους του ΙΚΑ, η ανασφάλιστη εργασία τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο έφτασε το 35%.
Σε αυτό το κλίμα, η καθυστέρηση στην εφαρμογή μέτρων όπως είναι το εργόσημο για την ασφάλιση οικόσιτου προσωπικού και εργατών γης αλλά και η περιορισμένη εφαρμογή της κάρτας εργασίας, σε πιλοτικό επίπεδο, από Σεπτέμβρη και βλέπουμε, κάθε άλλο παρά βοηθούν στην αύξηση των εσόδων των ταμείων, μέσα από την πάταξη της εισφοροδιαφυγής.
Και τα μπερδέματα δεν σταματούν εδώ, ενόψει και της έλευσης του ανώτατου κλιμακίου της Τρόικας. Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται η οριστική λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά, ενώ εντός του Σεπτεμβρίου, έχει προγραμματιστεί η εκπόνηση νέας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, για τα επικουρικά ταμεία, που μεταξύ άλλων θα αλλάξει άρδην την επικουρική ασφάλιση στη χώρα, ενώ θα οδηγήσει και σε μείωση των συντάξεων έως και 40%.
Το φθινόπωρο αναμένεται θερμό, ενώ ζητούμενο παραμένει και η ετοιμότητα των συνδικάτων, ενόψει και της καθιερωμένης κινητοποίησης κατά την έναρξη της Διεθνούς Έκθεση Θεσσαλονίκης. Τόσο η ΓΣΕΕ όσο και η ΑΔΕΔΥ έχουν ανοικτά μέτωπα με σημαντικότερο το γεγονός πως, όπως δείχνει και η ετήσια έκθεση που θα παρουσιάσουν τα συνδικάτα στη συμπρωτεύουσα, η αγοραστική δύναμη των εργαζόμενων και συνταξιούχων έχει μειωθεί σχεδόν 9%, με αποτέλεσμα να χάσουμε μέσα σε ένα χρόνο, ότι κερδίσαμε τα προηγούμενα 10, με την ένταξή μας στην ευρωζώνη.

Πηγή: capital.gr