Φωτογραφίες που τράβηξε η NASA από τον πλανήτη Άρη έδειξαν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι τρεχούμενο νερό μπορεί να υπάρξει στον πλανήτη.

Οι φωτογραφίες δείχνουν μαύρα σημάδια σε βραχώδης πλαγιές βουνών.

Τα σκούρα σημάδια παρατηρήθηκαν τους θερμούς μήνες του Αρειανού έτους το οποίο διαρκεί 700 ημέρες (σχεδόν 2 γήινα έτη), ενώ γίνονταν εντονότερα τους χειμερινούς μήνες και την άνοιξη επαναφέρονταν στο αρχικό στάδιο.

Ο Alfred McEwen του πανεπιστημίου της Αριζόνα δήλωσε πως η καλύτερη εξήγηση είναι ότι τα σημάδια δείχνουν την ροή νερού. Τα μαύρα σημάδια δεν οφείλονται στην υγρασία του βράχου αλλά σε κάτι άλλο το οποίο παραμένει μυστήριο, είπε επίσης.

Μία πιθανή εξήγηση σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ότι το νερό θα μπορούσε να ανακατανέμει μάζες άμμου οι οποίες θα έδιναν την σκούρα απόχρωση στους βράχους. Αυτό όμως δεν εξηγεί για ποιο λόγο η απόχρωση αλλάζει σύμφωνα με την εποχή. Στις χαμηλές θερμοκρασίες ανοιχτό χρώμα ενώ στις υψηλές σκούρο χρώμα.

Ο κ. Charles Bolden , υπεύθυνος του προγράμματος της NASA, είπε ότι τέτοιες αποκαλύψεις τους φέρνουν όλο και πιο κοντά σε χρήσιμες πληροφορίες για το αν μπορεί να υπάρξει ζωή στον Άρη, οποιασδήποτε μορφής και αν ο κόκκινος πλανήτης τελικά είναι ένα σημείο στο οποίο ο άνθρωπος θα πρέπει να εξερευνήσει ως μελλοντικό προορισμό.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι θα έχουμε νεότερα για το θέμα του πλανήτη Άρη τον Αύγουστο του 2012 όπου και θα προσγειωθεί στον κόκκινο πλανήτη το ειδικό αεροσκάφος Next Mars Rover που συμμετέχει στην αποστολή Curiosity