Το γεγονός ότι ο συντελεστής ΦΠΑ στο 23% είναι ιδιαίτερα… «αλμυρός» για την εστίαση παραδέχθηκε μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος,

αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο τροποποίησης της επίμαχης απόφασης.Όπως τόνισε, κατανοεί πως ο ΦΠΑ στο 23% είναι υψηλός για την εστίαση, αλλά πρέπει η χώρα να είναι συνεπής σε όσα συμφώνησε.

Όπως πρόσθεσε πάντως, το θέμα θα εξεταστεί στον διάλογο για το εθνικό φορολογικό, καθώς και το θέμα των μηχανισμών είσπραξης αφού «όταν ο ΦΠΑ δεν εισπράττεται κάποιοι επιβαρύνονται με υψηλότερο συντελεστή».

Σε ερώτηση, αν η κυβέρνηση υποστηρίζει τις συμπράξεις και συγχωνεύσεις τραπεζών είπε πως «στηρίζουμε κάθε κίνηση που ενισχύει την κεφαλαιακή επάρκεια και τη συστημική σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος». Εξέφρασε δε τη δυσφορία του για τη μείωση των καταθέσεων τον Ιούνιο λέγοντας πως «είναι κρίμα να φεύγουν καταθέσεις σε άλλες χώρες που έχουν προβλήματα ή να μπαίνουν κάτω από το στρώμα στο σπίτι, αλλά τώρα στα τέλη Ιουλίου ισχύει το αντίστροφο, δηλαδή επιστρέφουν καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες και αυτό είναι εξαιρετικά αισιόδοξο μήνυμα».

«Το διεθνές περιβάλλον έχει δυσκολέψει»

Το διεθνές περιβάλλον έχει δυσκολέψει μετά την υποβάθμιση των ΗΠΑ και τις επιθέσεις κατά των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε πως «όλοι καταλαβαίνουν ότι ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να μετάσχει όπως συμφωνήθηκε και ο EFSF πρέπει να αξιοποιηθεί περισσότερο, να ενισχυθεί, να δανείζεται με δικά του ομόλογα που θα αξιολογούνται ΑΑΑ και να βγαίνει στη δευτερογενή αγορά».

Αναγνώρισε ότι ορισμένες χώρες έχουν δισταγμούς λόγω της επιβάρυνσης που θα έχουν, αλλά σημείωσε ότι είναι σημαντικό πως επιβεβαιώθηκαν κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου και πως πρέπει να επιταχυνθούν οι ρυθμοί έγκρισης τους από τα κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης.

«Τέλη Σεπτεμβρίου τελειώνει η προετοιμασία και πρέπει να είναι μικρός ο χρόνος εφαρμογής», επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και δήλωσε αισιόδοξος, καθώς όλοι δηλώνουν ότι θα παραμείνουν στο σχέδιο ενώ δεν απέκλεισε επέκταση για λίγα χρόνια του προγράμματος ανταλλαγής και για ομόλογα που λήγουν μετά το 2020.

Επανέλαβε τη θέση για την έκδοση ευρωομολόγου, αλλά τόνισε ότι αυτή τη στιγμή προέχει η εφαρμογή των αποφάσεων για τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης. Επέμεινε ότι πρέπει να μειωθούν τα ελλείμματα και τόνισε σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις ότι θα προχωρήσουν ώστε στα τέλη Σεπτεμβρίου να έχει επιτευχθεί ο στόχος για έσοδα 1,7 δισ. ευρώ -μαζί με τα κονδύλια που εισρέουν από την πώληση των μετοχών του ΟΤΕ- και γι’ αυτό έχουν γίνει, ανέφερε, οι κινήσεις για τον ΟΠΑΠ και τη ΔΕΠΑ.

Πρωταρχική προτεραιότητα είναι «να εκτελέσουμε επιτυχώς τον προϋπολογισμό του 2011 όπως διορθώθηκε με το μεσοπρόθεσμο, για τον οποίο δεν πρέπει να χρειαστούν νέα μέτρα, να μειώσουμε το κράτος και να το κάνουμε πιο λογικό. Πρέπει να φέρουμε τα 28 δισ. σε συγκεκριμένα ορόσημα», είπε ο κ. Βενιζέλος.

Πηγή: skai.gr