Την ανάγκη εφαρμογής των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Eurogroup, τον αρμόδιο επίτροπο της ΕΕ και το γενικό διευθυντή της διεθνούς τραπεζικής ένωσης IIF Τσαρλς Νταλάρα.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, έγινε επισκόπηση, σημείο προς σημείο, όλων των σχετικών θεμάτων με γνώμονα την ανάγκη πλήρους και ταχείας εφαρμογής των αποφάσεων.

Όπως επισήμανε ο κ. Βενιζέλος, το μήνυμα που θα στείλει η ευρωζώνη δεν αφορά κυρίως την Ελλάδα, αλλά την ικανότητα της νια στηρίξει με κάθε τρόπο το ευρώ και τη διεθνή οικονομική και νομισματική σταθερότητα.

Ειδικότερα, ο υπουργός, αναφερόμενος στην τηλεδιάσκεψη, τόνισε πως η εφαρμογή του σχήματος που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου για την Ελλάδα, τώρα που έχει οξυνθεί η παγκόσμια οικονομική κρίση, έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία γιατί το μήνυμα που στέλνει η Ευρωζώνη με τον τρόπο αυτό δεν αφορά μόνο ή κυρίως την Ελλάδα, αλλά την ίδια την ικανότητά της να στηρίξει με κάθε τρόπο το ευρώ και την διεθνή οικονομική και νομισματική σταθερότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία να εφαρμοστούν γρήγορα και ολοκληρωμένα οι αποφάσεις για το νέο ρόλο του EFSF. Στην περίπτωση της Ελλάδας, το EFSF είναι κρίσιμος παράγοντας για τη συμμετοχή τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, μέσω των εγγυήσεων που παρέχει.

«Ο τρόπος με τον οποίο αντλεί κεφάλαια το EFSF μέσα από την έκδοση δικών του ομολόγων που κατέχουν την υψηλότερη δυνατή θέση στις αξιολογήσεις και η ευρύτερη λειτουργία που μπορεί να αναπτύξει έως ότου τεθεί σε εφαρμογή ο νέος μηχανισμός (ESM) είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο και χειροπιαστό και ανοίγει πολλές προοπτικές, εφόσον συνοδεύεται από την αναγκαία πολιτική διορατικότητα και αποφασιστικότητα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Σημειώνεται ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε την Τρίτη με θετικό πρόσημο 0,19% υποσκελίζοντας ελαφρά το ψυχολογικό φράγμα των 1000 μονάδων (1000,13 μονάδες). Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 112,9 εκατ. ευρώ. Σε θετικό κλίμα κοντά στο κλείσιμο είναι και οι περισσότερες μεγάλες κεφαλαιαγορές.

Πηγή: skai.gr