Κι όμως συνέβη στην Αυστραλία. Δήμαρχος ο οποίος διατηρούσε ζώα και συγκεκριμένα πρόβατα (1000 σε αριθμό) έφαγε πρόστιμο 20.000$ (14.000€ περίπου) επειδή δεν τα φρόντιζε σωστά.

Το περιστατικό έλαβε χώρα στην Νότια Αυστραλία στην περιοχή Τατιάρα.

Ο δήμαρχος της περιοχής, κύριος Richard Vickery 55 ετών αρχικά κατηγορήθηκε για 86 περιπτώσεις κακομεταχείρισης ζώων οι οποίες οδήγησαν τα ζώα σε αρρώστιες, αλλά δήλωσε ένοχος για τις 61 από αυτές μετά από έλεγχο της αρμόδιας υπηρεσίας RSPCA η οποία βρήκε 1350 πρόβατα σε διάφορες καταστάσεις κακής υγείας στις εγκαταστάσεις του το 2009. Εκατοντάδες πρόβατα περιορίστηκαν και απομακρύνθηκαν για θεραπεία και φροντίδα ενώ τουλάχιστον 14 έπρεπε να θανατωθούν. Το δικαστήριο είπε ότι τα περισσότερα πρόβατα έπασχαν από λύσσα, μύαση και το λεγόμενο “σκουλίκι”

Ο δικαστής Alfio Grasso είπε ότι ο κ. Vickery αγόρασε τις εγκαταστάσεις το 1979 αλλά το 2009, δέκα χρόνια μετά ήταν σε δεινή οικονομική θέση. Είπε επίσης ότι ο κατηγορούμενος λόγω της δεινής οικονομικής του κατάστασης ανησυχούσε περισσότερο για την καλή φήμη του και την εικόνα του προς τα έξω παρά για τα πρόβατά του.

Ο δικαστής μεταξύ άλλων είπε ευθέως στον κατηγορούμενο:

“Η φήμη σας ήταν για εσάς μία κυρίαρχη προτεραιότητα η οποία όμως είχε ένα ολέθριο κόστος για τα πρόβατά σας, τα οποία έχετε καθήκον να φροντίζετε και να περιποιήστε. Δεν εκφράσατε ανησυχία ή αίσθημα λύπης για το μαρτύριο αυτών των ζώων”

“Φαίνεται ότι οι ανησυχίες σας ήταν καθαρά εγωκεντρικές. Έτσι η υπερηφάνια σας και ο εγωισμός σας είχαν ως αποτέλεσμα να παραλείψετε τα κύρια καθήκοντα σας (ως κτηνοτρόφος)”

Ο κ. Vickery εκτός από την ποινή του ποσού των 20.000$ (14.000€) που αντιμετωπίζει , κινδυνεύει και με δύο έτη φυλάκιση

Ο ελεγκτικός οργασνισμός RSPCA αναφέρει πως το πρόστιμο είναι κατάλληλο για την παράβαση αυτή και πως θα αποτελέσει παράδειγμα ώστε να γίνει γνωστό στην κοινότητα πως τέτοιες συμπεριφορές και ενέργειες θα πρέπει να αποφεύγονται

Αξίζει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση διπλασίασε τα πρόστιμα σε παραβάσεις περί κακοποίησης ζώων.