Ένας ισχυρός δημόσιος φορέας πιστοποίησης δημιουργείται από το υπουργείο Ανάπτυξης, ο οποίος θα περιλαμβάνει την Εταιρεία Βιομηχανικής Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης Μετάλλων, (ΕΒΕΤΑΜ), την Εταιρεία Τεχνολογικής ανάπτυξης Κλωστοϋφαντουργίας,

Ένδυσης και Ινών, (ΕΤΑΚΕΙ) και την Εταιρεία Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κεραμικών και Πυρίμαχων,

(ΕΚΕΠΥ) με τη συμμετοχή και των εργαστηρίων του ΕΛΟΤ.Στον τομέα της πιστοποίησης θα συμμετέχουν φυσικά οι ιδιωτικοί φορείς του κλάδου όπως γίνεται και σήμερα.

Αυτό απαντάει το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, σε δήλωση του Κωστή Χατζηδάκη, για το Εθνικό Σύστημα διαπίστευσης και πιστοποίησης που όπως εκτιμά ο βουλευτής της Ν.Δ. δεν είναι οι χειρισμοί της κυβέρνησης οι απαιτούμενοι.

Το υπουργείο γνωστοποιεί ότι από εδώ και στο εξής ο τομέας της ποιότητας θα υποστηρίζεται από τρεις διακριτούς πυλώνες: διαπίστευση, τυποποίηση και πιστοποίηση. Αντιστοίχως, στη διαπίστευση θα δραστηριοποιείται το ΕΣΥΔ, στην τυποποίηση ο ΕΛΟΤ και στην πιστοποίηση η ΕΒΕΤΑΜ.

”Βάζουμε έτσι τάξη στο άναρχο καθεστώς που επικρατούσε εδώ και χρόνια και ανοίγουμε επιτέλους ένα νέο κεφάλαιο στον τομέα της ποιότητας” σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Το υπουργείο σημειώνει ακόμη ότι η πρόταση που επεξεργαζόταν η Νέα Δημοκρατία, τον Ιούλιο του 2009, προέβλεπε την ενοποίηση των ΕΛΟΤ-ΕΣΥΔ-ΕΙΜ. Αυτός ο σχεδιασμός δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να υλοποιηθεί καθώς προέβλεπε τη συγχώνευση του εθνικού φορέα διαπίστευσης της χώρας (ΕΣΥΔ) με φορέα που προσφέρει υπηρεσίες πιστοποίησης (ΕΛΟΤ).

”Το αποτέλεσμα φυσικά θα ήταν η παραχώρηση του προσοδοφόρου πεδίου της πιστοποίησης αποκλειστικά σε ιδιωτικούς φορείς, με την οικειοθελή αποχώρηση του νέου φορέα που σχεδίαζε ο κ. Χατζηδάκης από αυτό” καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Πηγή: skai.gr