Στην κατάσχεση εγγράφων της Moody΄s και της Standard & Poor΄s προχώρησαν οι διωκτικές αρχές της Ιταλίας στο πλαίσιο έρευνας για ύποπτες διακυμάνσεις στις τιμές των μετοχών στο χρηματιστήριο του Μιλάνου.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο επικεφαλής της εισαγγελίας της πόλης Trani, Carlo Maria Capistro, που ηγείται των ερευνών δήλωσε πως η έρευνα έχει στόχο να εξακριβώσει αν οι οίκοι έχουν σεβαστεί το ρυθμιστικό πλαίσιο.

Τα έγγραφα κατασχέθηκαν στα γραφεία των δύο εταιρειών στο Μιλάνο, ανέφερε ο Capistro προσθέτοντας πως έχουν ζητηθεί από την εποπτική αρχή της χρηματιστηριακής αγοράς, Consob, τα έγγραφα που αφορούν την εγγραφή των οίκων στο ιταλικό μητρώο.

Οι αρχές έχουν ξεκινήσει δύο ξεχωριστές έρευνες, μία για κάθε εταιρεία,, έπειτα από καταγγελίες καταναλωτικών οργανώσεων για την επίδραση των εκθέσεων τους για τις μετοχές του ιταλικού χρηματιστηρίου.

Η πρώτη καταγγελία υποβλήθηκε κατά της Moody΄s όταν εξέδωσε το Μάιο του 2010 έκθεση που αφορούσε τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι ιταλικές τράπεζες από την ελληνική κρίση. Η δεύτερη υποβλήθηκε το Μάιο του τρέχοντος έτους κατά της Standard & Poor΄s όταν εξέδωσε προειδοποίηση για την υποβάθμιση της χώρας λόγω του υψηλού χρέους της.

Οι αρχές ερευνούν επίσης εάν έλαβαν χώρα εγκληματικές πράξεις κατά τη διάρκεια των μαζικών πωλήσεων ιταλικών χρεογράφων στις 8 και 11 Ιουλίου όταν εξαπλωνόντουσαν οι φόβοι για μετάδοση της κρίσης στην Ιταλία.

Σημειώνεται πως η Consob τον περασμένο μήνα κάλεσε σε συνάντηση τους δύο οίκους ζητώντας τους παράλληλα να μην δημοσιοποιούν τις εκθέσεις τους κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της αγοράς.

Πηγή: capital.gr