Εκπρόσωποι της σερβικής κυβέρνησης δηλώνουν πως είναι εφικτή η εξεύρεση λύσης, εντός της ημέρας, στην κρίση στο βόρειο Κόσοβο.

Όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές στο Βελιγράδι, προς αυτή την εκτίμηση συντείνει και η ανακοίνωση της KFOR ότι προτίθεται να διατηρήσει υπό τον έλεγχό της τις επίμαχες συνοριακές διαβάσεις Γιάρινιε και Μπίρνιακ ως τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Χθες, ο αρμόδιος για το Κόσοβο υπουργός στη σερβική κυβέρνηση Γκόραν Μπογκντάνοβιτς, ο επικεφαλής της σερβικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις με την Πρίστινα Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς και ο διοικητής της KFOR Ερχαρντ Μπούλερ κατέληξαν σε ένα προσχέδιο συμφωνίας για την επίλυση της κρίσης.

Βάσει αυτού, συμφωνήθηκε να επιτρέπεται η διέλευση φορτηγών (έως 3,5 τόνους) και οχημάτων που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, από τις συγκεκριμένες διαβάσεις, κατόπιν ελέγχων για τυχόν διακίνηση όπλων.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης την άρση των οδοφραγμάτων που έχουν στήσει Σέρβοι του Κοσόβου κατά μήκος των οδών που οδηγούν στα διοικητικά σύνορα με τη Σερβία.

Πάντως, η χθεσινή νύχτα στα οδοφράγματα ήταν ήσυχη και για σήμερα έχει προγραμματιστεί συνάντηση εκπροσώπων της σερβικής κυβέρνησης με επικεφαλής σερβικών δήμων του Κοσόβου, στο Ζβέτσαν, προκειμένου να εξεταστούν οι όροι της επί της αρχής συμφωνίας με την KFOR.

Μετά τη συνάντηση, οι τοπικοί ηγέτες των Σέρβων θα αποφασίσουν, εάν προτίθενται να στηρίξουν τη συμφωνία με την KFOR ή όχι.

Στο μεταξύ, άνδρες της KFOR επιτρέπουν τη διέλευση ΙΧ αυτοκινήτων από τις διαβάσεις Γιάρινιε και Μπίρνιακ, έπειτα από σύντομους ελέγχους, που δεν δημιουργούν προβλήματα στην κυκλοφορία, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε σχετικό ρεπορτάζ του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού Β92 του Βελιγραδίου.

Έπειτα δε από παρότρυνση των Γκόραν Μπογκντάνοβιτς και Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς, οι Σέρβοι στα οδοφράγματα επέτρεψαν, χθες το βράδυ, την απρόσκοπτη διέλευση κομβόι της KFOR, που κινούταν από το βορρά στο νότο.

Η κυβέρνηση του Κοσόβου, ωστόσο, δεν φαίνεται διατεθειμένη να αποδεχθεί την παραπάνω συμφωνία και δηλώνει, σε όλους τους τόνους, ότι το εμπάργκο στα σερβικά προϊόντα θα συνεχιστεί.

Πηγή: skai.gr