Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων τους αποφάσισε το Διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών ταξί. Το Διοικητικό συμβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου το Σάββατο προκείμενου να εξετάσει και πάλι τη στάση του.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός ανέφερε ότι στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των αυτοκινητιστών απηύθυνε έκκληση για αναστολή των κινητοποιήσεων έως

τα τέλη Αυγούστου, όποτε και θα δημοσιοποιηθεί το νομοσχέδιο για το άνοιγμα του επαγγέλματος. Στην περιφέρεια, ήδη κυκλοφορούν κανονικά τα ταξί στην Ρόδο και την Κω μετά την απόφαση των τοπικών σωματείων για αναστολή των κινητοποιήσεων.

Την αναστολή της πολυήμερης απεργίας αποφάσισαν σε Γενική Συνέλευση οι ιδιοκτήτες αγοραίων ταξί Λέσβου. Ωστόσο, συνεχίζουν την απεργία, παρακολουθώντας τις εξελίξεις κεντρικά, οι ιδιοκτήτες ταξί Μυτιλήνης.

Η λήξη της απεργίας από την πλευρά των αγοραίων έχει δημιουργήσει «ψυχροπολεμικό» κλίμα. Ενδεικτική είναι η δήλωση του προέδρου του συνδέσμου ταξί Μυτιλήνης Παναγιώτη Σπανού. «Σε μια μάχη υπάρχουν πολεμιστές, υπάρχουν και λιποτάκτες» είπε.

100 δικογραφίες για 7.568 ιδιοκτήτες ταξί

Παράλληλα, αθώοι κρίθηκαν οι τέσσερις από τους πέντε ιδιοκτήτες ταξί που κατηγορούνταν για βία κατά πολιτικού κόμματος και απρόκλητη φθορά, μετά την επίθεση στα γραφεία των βουλευτών Μιχάλη Παντούλα και Θανάση Οικονόμου, τη Δευτέρα.

Ο πέμπτος κρίθηκε ένοχος για συμμετοχή στα επεισόδια στο γραφείο του κ. Οικονόμου. Καταδικάστηκε σε 10 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή.

Την ίδια ώρα 100 ομαδικές δικογραφίες για 7.568 ιδιοκτήτες ταξί σχηματίστηκαν από την αστυνομία από τις 18 Ιουλίου έως σήμερα για το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών.

Στις περιφέρειες, οι οποίες σύμφωνα με πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Μεταφορών είναι υπεύθυνες για διοικητικές κυρώσεις σε βάρος των αυτοκινητιστών, έχουν αναφερθεί 6.080 περιπτώσεις.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

Αν και αρχικά είχαν αποφασίσει να τηρήσουν στάση αναμονής ενόψει, οι αυτοκινητιστές της Θεσσαλονίκης αποφάσισαν να κάνουν τελικά το γύρο της πόλης- και μάλιστα δυο φορές- με τα Ι.Χ. αυτοκίνητά τους, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους κατά της απελευθέρωσης του επαγγέλματος.

Στη Δυτική Μακεδονία, οι αυτοκινητιστές αποφάσισαν να περιμένουν την έκβαση του αποτελέσματος της σύσκεψης της Ομοσπονδίας προκειμένου να αποφασίσουν για τις επόμενες δράσεις τους, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου ιδιοκτητών ταξί Κοζάνης, Αντώνη Γαλάνη.

Στάση αναμονής τηρούν και οι ιδιοκτήτες ταξί στα Τρίκαλα, περιμένοντας τις αποφάσεις της Ομοσπονδίας τους. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Ραδιοταξί Τρικάλων Θανάσης Τζιμουράγκας, μετά τις αποφάσεις της Ομοσπονδίας θα διεξαχθεί συνεδρίαση για να αποφασιστούν οι επόμενες ενέργειες.

Από την πλευρά τους, οι Σερραίοι ιδιοκτήτες ταξί συσκέπτονται προκειμένου να αποφασίσουν το τι μέλλει γενέσθαι σε ό,τι αφορά το μέτωπο των κινητοποιήσεών τους, ενώ είναι αποφασισμένοι να μεταβούν στα βουλευτικά γραφεία του νομού για ενημέρωση των αρμοδίων, σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου τους, Απόστολο Μπάρμπα.

Σε Λάρισα και Βόλο, οι αυτοκινητιστές σήκωσαν χειρόφρενο, περιμένοντας την απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, ωστόσο δηλώνουν έτοιμοι να αντιδράσουν άμεσα, εάν αυτό αποφασιστεί, σύμφωνα με τους προέδρους των σωματείων τους, Παναγιώτη Γκονιάρη και Τάσο Δεμερτζή αντίστοιχα.

Αντίστοιχη είναι η στάση των αυτοκινητιστών στον Έβρο και σύμφωνα με τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Βασίλη Σισμανίδη, πρόεδρο του Σωματείου των ιδιοκτητών ταξί Αλεξανδρούπολης, «όλα είναι ρευστά και κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει στη συνεδρίαση της Ομοσπονδίας τους».

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου απέκλεισαν το πρωί οι ιδιοκτήτες ταξί, που συνεχίζουν να διαμαρτύρονται για την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους.

Οι αυτοκινητιστές, επαναλαμβάνοντας αυτό που είχαν κάνει χθες στην Κνωσό, κατέλαβαν τα ταμεία του Αρχαιολογικού Μουσείου μέχρι τις 11 το πρωί.

Την απόφαση να αποχωρήσουν από τα γραφεία της διεύθυνσης Μεταφορών Χανίων, που είχαν αποκλείσει από το πρωί, πήραν οι ιδιοκτήτες ταξί στην πόλη.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Μεταφορών, πάντως, μιλώντας την Τρίτη στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Το άνοιγμα με κανόνες θα προχωρήσει, μέσα από διάλογο, αλλά θα προχωρήσει».

Ο Γιάννης Ραγκούσης δέχθηκε εσωκομματικά πυρά από τη Βάσω Παπανδρέου και από την Τόνια Αντωνίου, ενώ ο εκπρόσωπος της ΝΔ ζήτησε την αποπομπή του υπουργού Μεταφορών.

Βολές εναντίον του κ. Ραγκούση εξαπέλυσαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Πηγή: skai.gr