Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών υποχώρησε την Τετάρτη το χρηματιστήριο της Αθήνας, επηρεαζόμενο άμεσα από τις ανησυχίες για μετάδοση της κρίσης χρέους στις μεγάλες χώρες της ευρωζώνης.

Έκλεισε με μεγάλη πτώση 3,76% , στις 1.101,31 μονάδες. Η συναλλακτική δραστηριότητα παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 64,21 εκατ. ευρώ.

Τη ίδια στιγμή σε επίπεδα ρεκόρ κινούνται τα spread των ιταλικών και των ισπανικών δεκαετών ομόλογων, ανεβάζοντας το κόστος δανεισμού τους κοντά στο 7%.

Αμέσως μετά το κλείσιμο του χρηματιστηρίου του Μιλάνο ο ιταλός πρωθυπουργός Μπερλουσκονι θα παρουσιάσει το σχέδιο του για την τόνωση της ανάπτυξης και την αντιμετώπιση του χρέους της χώρας.

Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, πρόεδρος της Κομισιόν, αναγνώρισε ότι «το άλμα στα σπρεντ της Ιταλίας και της Ισπανίας προκαλούν βαθιά ανησυχία, δεν αντανακλούν όμως τη πραγματική κατάσταση στις δύο χώρες, αλλά την αμφιβολία των επενδυτών για την ικανότητα της Ευρωζώνης συνολικά να αντιμετωπίσει την εξελισσόμενη κρίση».

Η απόδοση των ιταλικών και των ισπανικών ομολόγων έφθασε σε νέα ύψη ρεκόρ. Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό και τρομακτικό», σχολίασε ο Φιλανδός πρωθυπουργός Γίρκι Κατάινεν μιλώντας στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο YLE. «Ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται σε μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση», πρόσθεσε.

Πηγή: skai.gr