Ανοιχτός σε αλλαγές στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα, δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος στην αρμόδια επιτροπής της Βουλής, σημειώνοντας όμως ότι προφανώς δεν πρέπει να επιβραβευθούν καραμπινάτες περιπτώσεις.

«Προσπαθούμε να βρούμε μια χρυσή τομή και δεν είναι εύκολο, να αναγνωρίσουμε μια πραγματικότητα και να την απαγορεύσουμε στο μέλλον.

Θα έχουμε τη δυνατότητα να γίνουν αλλαγές, αλλά προφανώς δεν πρέπει να επιβραβεύσουμε τις καραμπινάτες περιπτώσεις» είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

Δήλωσε επίσης ότι η αντιμετώπιση των αυθαιρέτων επιχειρείται με ένα τρόπο που στην κοινωνία θα φανεί δίκαιος, θα καλυφθούν και οι αντιρρήσεις του ΣτΕ αλλά και θα υπάρξουν και έσοδα σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία «δεν θα κρυφτώ» είπε χαρακτηριστικά. Επανέλαβε πάντως ότι από τις ρυθμίσεις αυτές εξαιρούνται κτίσματα σε δάση, αιγιαλούς, αρχαιολογικούς χώρους και ρέματα.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης αναφερόμενος στα αυθαίρετα είπε ότι ο νόμος «Τρίτση» αντιμετώπισε την αυθαίρετη δόμηση πλην εκείνης των εκτός οικισμών γιατί τότε τα αυθαίρετα ήταν λίγα, αυτό σήμερα έχει αντιστραφεί πλήρως και εκτίμησε ότι «αν συνεχίσει έτσι η κατάσταση και αν το κράτος δεν πάρει μέτρα για ολοσχερή κατάργηση της εκτός δόμησης στα νησιά δεν θα μείνει τίποτα όρθιο».

Νωρίτερα ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την πρόθεσή του να ξεμπλοκάρει 20 μεγάλες επενδύσεις στη χώρα που έχουν παγώσει λόγω περιβαλλοντικών ή άλλων προβλημάτων. Ενημερώνοντας την επιτροπή Περιβάλλοντος διευκρίνισε ότι θα αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία με νομοθετική ρύθμιση που θα περιλαμβάνει τις συγκεκριμένες επενδύσεις ονομαστικά, μόνον εφόσον υπάρχει μια ευρύτερη συναίνεση των κομμάτων.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου τέλος, αναφέρθηκε και στο θέμα των ΧΥΤΑ και ειδικά της Κερατέας και τόνισε ότι μέχρι τις 20 Αυγούστου θα βγει η διεθνής προ-ανακοίνωση με διαβούλευση και των τευχών δημοπράτησης όπου θα δηλώνεται ότι δεν αποκλείεται καμία τεχνολογία. Το έργο πρόσθεσε θα γίνει και θα γίνει με προδιαγραφές, αυτό που μένει να οριστικοποιηθεί είναι αν θα είναι στην παρούσα χωροθέτηση και σε μικρότερη έκταση ή να υπάρξει εναλλακτική χωροθέτηση όπως έχουν προτείνει οι φορείς. Μελετάμε και θα δούμε ποια είναι η καλύτερη λύση που θα έχει και την αποδοχή.

Πηγή: skai.gr