Η οργάνωση για την «Υπεράσπιση των Κρατουμένων Συνείδησης» στη Συρία κατηγόρησε τις Αρχές πως απειλούν έναν ακτιβιστή ότι θα τον δολοφονήσουν, διότι αποκάλυψε «κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στη χώρα.

Χθες 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε όλη τη Συρία, σύμφωνα με ακτιβιστές.

 

Σχεδόν 1.500 πολίτες έχουν σκοτωθεί από τις υπηρεσίες ασφαλείας

αφότου ξέσπασαν οι διαδηλώσεις στη Συρία στα μέσα Μαρτίου, σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αντικαθεστωτικούς στη χώρα.

Όμως οι περισσότερες πληροφορίες είναι δύσκολο να επαληθευτούν καθώς οι αρχές έχουν απαγορεύσει την πρόσβαση στο μεγαλύτερος μέρος της χώρας τόσο στις διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσο και στα ξένα ΜΜΕ.

Χθες βράδυ δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις στη Γαλλία, η Sherpa και το γαλλικό παράρτημα της Διεθνούς Διαφάνειας ανακοίνωσαν ότι θα προσφύγουν στην δικαιοσύνη εναντίον του Άσαντ και στελεχών του καθεστώτος του ώστε να πιέσουν το Παρίσι να διακριβώσει εάν και κατά πόσον διαθέτουν πόρους στη γαλλική επικράτεια.

Οι δύο ΜΚΟ, που νωρίτερα εφέτος κατέθεσαν παρόμοιες προσφυγές εναντίον του ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι και του πρώην προέδρου της Τυνησίας Ζιν αλ Αμπιντίν μπεν Άλι, ανέφεραν ότι θέλουν να γίνει μία διαφανής έρευνα η οποία θα εντοπίσει πόρους που μπορεί να έχουν στη Συρία είτε στα ονόματά τους είτε μέσω ενδιάμεσων και να δεσμευθούν ώστε να μην μεταφερθούν στις δικαιοδοσίες (χωρών) που δεν συνεργάζονται.

Η κυβέρνηση του προέδρου Νικολά Σαρκοζί ηγήθηκε των προσπαθειών να τεθεί προς ψήφιση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μια απόφαση η οποία θα καταδικάζει την καταστολή των διαδηλώσεων στη Συρία και έχει πιέσει να επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις σε βάρος της κυβέρνησης του Άσαντ, υποστηρίζοντας έχει χάσει τη νομιμοποίησή του.

Η ΕΕ έχει δεσμεύσει πόρους και έχει επιβάλει ταξιδιωτικές απαγορεύσεις στον Άσαντ και άλλους αξιωματούχους, ενώ έχει στοχοποιήσει εταιρίες οι οποίες σχετίζονται με το συριακό στρατό, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να αυστηροποιηθούν οι κυρώσεις.

Πηγή: hbnews.gr