Πάνω από 120.000 εργαζόμενοι μένουν εκτός της λίστας βαρέων και ανθυγιεινών, σύμφωνα με το πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής που παραδόθηκε στον υπουργό Εργασίας. Μεταξύ άλλων η επιτροπή εισηγείται να βγουν εκτός λίστας κομμωτές και κομμώτριες, καμαριέρες και εργαζόμενοι στο χώρο της ζαχαροπλαστικής.

Αντίθετα μεταξύ των ειδικοτήτων που εντάσσονται στη νέα λίστα είναι το νοσηλευτικό προσωπικό των δηµόσιων νοσοκοµείων, αγρεργάτες, αλλιεργάτες, επιστήμονες και τεχνικοί που απασχολούνται σε χώρους βαριάς και ανθυγιεινής εργασίας, μηχανοδηγοί οχημάτων σταθερής και ημισταθερής τροχιάς και εργαζόμενοι στην καθαριότητα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κουτρουμάνη, «η λίστα είναι ενδεικτική» και «οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά την διαβούλευση» με τους κοινωνικούς εταίρους, που θα ξεκινήσει μέσα στον Αύγουστο, με σκοπό να τεθεί σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου.

Η εφαρμογή της θα αφορά κατ΄ αρχήν το 80% των επαγγελμάτων που περιλαμβάνονται σε αυτή, ενώ για τα υπόλοιπα επαγγέλματα η μελέτη θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους.

Διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα ξεκινά μέσα στον Αύγουστο το υπουργείο Εργασίας, με στόχο η νέα λίστα να εφαρμοστεί από το Σεπτέμβριο.

Η νέα λίστα παραδόθηκε σήμερα στο Γιώργο Κουτρουμάνη, ενώ κύκλοι του υπουργείου επισημαίνουν ότι είναι ενδεικτική και ότι η τελική λίστα θα προκύψει μετά τη διαβούλευση.

Η ΓΣΕΕ διαμηνύει ότι θα συμμετάσχει στις διαβουλεύσεις, παρά τις αντιρρήσεις της για το περιεχόμενο της λίστας.

Πηγή: skai.gr