Ένα δυνατό ραδιοτηλεσκόπιο θα παρατηρεί σώματα μέχρι τα πέρατα του γαλαξίας μας. Το ραδιοτηλεσκόπιο, μέρος του οχήματος που ονομάστηκε Αστροφυσικό Παρατηρητήριο RadioAstron, μεταφέρθηκε και τέθηκε σε σταθερή τροχιά με πύραυλο που εκτοξεύθηκε από το διαστημικό κέντρο Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν.

Το βάρος 3,8 τόνων όργανο είναι εξοπλισμένο με μία κεραία μήκους 10 μέτρων η οποία θα επιτρέπει μία καλύτερη επικοινωνία με τους επίγειους επιστημονικούς σταθμούς, κάτι που θα μας χαρίσει φωτογραφίες υψηλότερης ανάλυσης από μακρινά σώματα στο διάστημα.

Λόγω της ιδιαίτερα ελλειπτικής τροχιάς που θα ακολουθεί, το ραδιοτηλεσκόπιο θα περιφέρεται σε διάφορα υψόμετρα γύρω από τη Γη, με απόγειο την απόσταση αυτή των 340.000 χιλιομέτρων.

Στην παροχή φωτογραφιών υψηλότερης πιστότητας θα συνεισφέρει και η συνεχόμενη αλλαγή της τροχιακής του διαδρομής σε συνδυασμό με τα τελευταίας τεχνολογίας επίγεια συστήματα.

Επίγειοι σταθμοί είναι διασκορπισμένοι σε ολόκληρη την υφήλιο, όπως σε Αυστραλία, Χιλή, Ινδία, Ιαπωνία, Ρωσία, Ευρώπη, Μεξικό και πολλές άλλες περιοχές.

Οι επιστήμονες πίσω από το όλο εγχείρημα υπόσχονται φωτογραφίες κατά πολύ καλύτερες από αυτές του Hubble και για τα επόμενα 5 χρόνια θα περιφέρεται χαρίζοντας μας φωτογραφικό υλικό ακόμα και από περιοχές στο διάστημα που δεν είχαμε μέχρι τώρα δει.

Πηγή: hbnews.gr