Ως «σημαντικό και θετικό βήμα στην κατεύθυνση της διασφάλισης της σταθερότητας της Ευρωζώνης» χαρακτηρίζει o David Riley, επικεφαλής του τμήματος κρατικών αξιολογήσεων της Fitch, τη χθεσινή συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών για στήριξη της Ελλάδας, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του οίκου, «μια πιο ενιαία και συνεκτική πολιτική απάντηση απέναντι στην ελληνική κρίση και απέναντι στην ευρύτερη χρηματοπιστωτική αστάθεια στην Ευρωζώνη μετριάζει τη βραχυπρόθεσμη πίεση στα πιστωτικά προφίλ των χωρών της περιοχής».

«Ωστόσο», συμπληρώνει, «έως ότου υπάρξει μια βιώσιμη και ευρεία οικονομική ανάκαμψη στην περιοχή, συνδυαζόμενη με πρόοδο στη μείωση των ελλειμμάτων των κρατικών προϋπολογισμών και με δομικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύουν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης, νέα επεισόδια στη μεταβλητότητα των αγορών δεν μπορούν να αποκλειστούν και οι καθοδικές πιέσεις στις κρατικές αξιολογήσεις θα διατηρηθούν».

Ο οίκος ανακοίνωσε ότι θα υποβαθμίσει την αξιολόγηση της Ελλάδας σε “Restricted Default” μετά το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης του ΧΑ.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF), Charles Dallara, είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα θα τεθεί σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας» από τους οίκους αξιολόγησης, αλλά για λίγο. Ο γενικός διευθυντής του IIF, τόνισε επίσης ότι ο οργανισμός ξόδεψε πολύ χρόνο μελετώντας τους κινδύνους που σχετίζονται με την τοποθέτηση της Ελλάδας σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας από τους οίκους αξιολόγησης. «Είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι δεδομένου του εύρους του προγράμματος και της συνολικής βελτίωσης του outlook για την Ελλάδα, ότι η ‘επιλεκτική χρεοκοπία’ είναι μία προσωρινή κατάσταση για την Ελλάδα που θα περάσει πολύ γρήγορα», υπογράμμισε.

Χθες ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean Claude Trichet, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής είχε τονίσει ότι αν η Ελλάδα τεθεί σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας λόγω της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα, οι ηγέτες αποφάσισαν να υπάρξει ένα «μαξιλάρι» 35 δισ. ευρώ για τα ελληνικά ενέχυρα. Με αυτόν τον τρόπο η ΕΚΤ θα συνεχίσει να δέχεται τα ομόλογα της χώρας για τις πράξεις αναχρηματοδότησης.

Πηγή: capital.gr