Στα 109 δισ. ευρώ ορίζεται το νέο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας στο οποίο θα συμμετάσχουν και ιδιώτες. Η εθελοντική συμμετοχή τους θα φτάνει στα 37 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο προβλέπει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων από 7,5 σήμερα σε 15 έως και 30 χρόνια και μείωση του επιτοκίου στο 3,5%.

Τονίζεται ότι την Παρασκευή θα συνεδριάσει εκτάκτως το ΔΝΤ για να αποφασίσει το ποσοστό συμμετοχής του στη νέα βοήθεια στην Ελλάδα.

Δεσμευόμαστε να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπέι, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Ο έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα καλωσορίζει την υποστήριξη που δέχτηκε από την ΕΕ και προσέθεσε ότι «το μόνο που θέλουμε, είναι να κάνουμε οικονομικά βιώσιμη τη χώρα μας». Είπε μάλιστα, ότι η απόφαση αποτελεί ένα βιώσιμο μονοπάτι στην επίλυση του ελληνικού χρέους.

Από την πλευρά του ο κ. Μπαρόζο έκανε λόγο για εθελοντική παρέμβαση του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας και ζήτησε να εφαρμοστεί αυστηρά το πρόγραμμα της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ο κ. Ρομπέι υπογράμμισε ότι θα κάνουν τα πάντα για να σωθεί η Ευρωζώνη και θα δημιουργηθεί ένα ισχυρό ανάχωμα για να μην εξαπλωθεί η κρίση.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, τόνισε ότι η Ελλάδα θα βοηθηθεί ώστε να προχωρήσει σε μία σειρά από δομικές αλλαγές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βοηθήσει την Ελλάδα να αποπληρώσει τα χρέη της, είπε ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και τόνισε την ανάγκη για οικονομική κυβέρνηση της Ευρωζώνης.

Πηγή: skai.gr