Τις βασικές γραμμές της συμφωνίας των Ευρωπαίων για το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας αλλά και τις επιλογές των ιδιωτών πιστωτών για τη συμμετοχή τους στο νέο γύρο χρηματοδότησης παραθέτει το Dow Jones Newswires, επικαλούμενο προσχέδιο της Ε.Ε.

Σύμφωνα με το προσχέδιο των σύμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, η διάρκεια αποπληρωμής των δανείων που λαμβάνει η Ελλάδα από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό EFSF θα παραταθεί σε τουλάχιστον 15 χρόνια, από 7,5 χρόνια, ενώ το επιτόκιο της οικονομικής βοήθειας θα μειωθεί στο 3,5%.

Αναφορικά με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, το προσχέδιο αναφέρει ότι ο χρηματοπιστωτικός κλάδος θα πρέπει να διαλέξει από ένα «μενού επιλογών» για να συμβάλει στη διάσωση της Ελλάδας, ενώ στο πλαίσιο της νέας οικονομικής βοήθειας θα περιλαμβάνονται εγγυήσεις από την Ελλάδα.

Εξάλλου, η συμφωνία των Ευρωπαίων αναμένεται να προβλέπει πως ο μηχανισμός EFSF θα μπορεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά, ενώ παράλληλα θα έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει σε “προληπτική βάση”, αναφέρει το Dow Jones Newswires. Οι αγορές ομολόγων από τον EFSF στη δευτερογενή αγορά θα εξαρτώνται από αναλύσεις της ΕΚΤ και από την ομοφωνία των χωρών-μελών της Ευρωζώνης.

Τέλος, σύμφωνα πάντα με το DJ Newswires, οι νέοι κανόνες του EFSF δεν θα αφορούν μόνο την Ελλάδα, αλλά επίσης την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

Νωρίτερα, δημοσίευμα ου Bloomberg που επικαλείται δύο αξιωματούχους που γνωρίζουν τις συνομιλίες, ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης εξετάζουν την εγγύηση των ελληνικών ομολόγων σε οποιαδήποτε περίπτωση χρεοκοπίας, καθιστώντας έτσι ευκολότερο για τις τράπεζες της χώρας να συνεχίσουν να καταφεύγουν στην ΕΚΤ.

Σύμφωνα με αξιωματούχο κυβέρνησης της ΕΕ, οι ευρωπαϊκές αρχές στόχο έχουν η οποιαδήποτε περίοδος χρεοκοπίας, να είναι όσο το δυνατό συντομότερη.

Ακόμη, στέλεχος εθνικής κεντρικής τράπεζας, δήλωσε ότι τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν να στηριχθούν από τις ΑΑΑ εκδόσεις του EFSF.

«Αυτό μπορεί να διορθώνει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΕΚΤ. Εάν αυτές οι εγγυήσεις είναι πολύ βραχυπρόθεσμες, ίσως μόνο για κάποιες ημέρες, μόνο και μόνο για τις προστατέψει από μια σύντομη επιλεκτική χρεοκοπία, τότε η έκθεση των φορολογούμενων θα είναι περιορισμένη», δηλώνει αναλυτής της Nomura International, πρώην στέλεχος της ΕΚΤ.

Επίσης, το Dow Jones Newswires αναφέρει, επικαλούμενο Ευρωπαίο αξιωματούχο, ότι η επαναγορά χρέους από το EFSF συνεχίζει να αποτελεί επιλογή, καθώς και ότι η λύση που θα συμφωνηθεί από την ευρωζώνη, στόχο θα έχει να αποτρέψει την εξάπλωση της κρίσης.

Ακόμη, τόνισε ότι άλλες προτάσεις που εξετάζονται για το σχέδιο, είναι και η μετακύλιση χρέους. Η ίδια πηγή αναφέρει στο πρακτορείο ότι τα χαμηλότερα επιτόκια για τα δάνεια του EFSF, θα ισχύσουν και για τις Ιρλανδία και Πορτογαλία.

Πηγή: capital.gr