Αρκετός κόσμος αναστατώθηκε όταν η Mozilla ανακοίνωσε πως δεν θα υποστηρίζει καθόλου τον Firefox 4 μετά την κυκλοφορία του Firefox 5 – παρ’ ότι η διάρκεια ζωής του 4 ήταν μόλις 4 μήνες. Η Mozilla όμως δεν φαίνεται να την απασχολεί το γεγονός, καθώς σκοπεύει μέχρι το τέλος της χρονιάς να κυκλοφορήσει τον Firefox 6 και 7. Ταυτόχρονα, από την πρώτη Nightly έκδοση του Firefox 8, φαίνεται πως είναι 20% γρηγορότερος από τον FF5, και εξ’ ίσου γρήγορος με τον Chrome 14.

Μπορεί η ταχεία εναλλαγή εκδόσεων να βολεύει τους χομπίστες οικιακούς πελάτες, όμως για τα επαγγελματικά περιβάλλοντα είναι μάλλον εφιάλτης – σκεφτείτε μια μεγάλη εταιρεία με 500 υπολογιστές που θα πρέπει να εγκαθιστά ένα νέο browser κάθε 4 μήνες, επειδή ο παλιός δεν υποστηρίζεται πλέον από την ίδια του την εταιρεία…

Πρόσφατα ένας υπάλληλος της Mozilla παραδέχτηκε επισήμως πως η εταιρεία δεν στοχεύει στους εταιρικούς πελάτες, ούτε μάλλον δεν πρόκειται να το κάνει και στο μέλλον, γεγονός που ώθησε τη Microsoft να δηλώσει πως βρίσκεται στο πλευρό των επιχειρήσεων όσον αφορά την υποστήριξη του Internet Explorer.

Η 6η έκδοση του Firefox αναμένεται γύρω στον Αύγουστο (οπότε αν δεν έχετε βάλει ακόμα την 5η, βιαστείτε, παίζει και να τη χάσετε) και αναμένεται να έχει καλύτερο έλεγχο όσον αφορά τα permissions, ταχύτερη εκκίνηση, καλύτερη απόδοση στο Linux, καλύτερο χειρισμό των plugins και υποστήριξη HTML5.

Ο Firefox 7 πιστεύεται πως θα επιδιορθώσει το πρόβλημα του Memory Leak που υπάρχει εδώ και χρόνια στον firefox, διαθέτοντας καλύτερους μηχανισμούς διαχείρισης της μνήμης και αυτόματο defragment της μνήμης για να μειώσει την επιβάρυνση του συστήματος.

Όσο για τον Firefox 8, του οποίου τις τελευταίες μέρες κυκλοφόρησε η Nightly έκδοση, είναι 20% γρηγορότερος από τον Firefox 5 σχεδόν σε όλους τους τομείς: εκκίνηση, session restore, first paint, εκτέλεση JavaScript, ακόμα και σε 2D Canvas και 3D WebGL rendering.

Προσωπικά, αναρωτιέμαι πότε οι εταιρείες των browser θα ακολουθήσουν τη λογική της Adobe, που όταν το Photoshop άρχισε να φτάνει στα μεγάλα νούμερα έκδοσης το μετονόμασε σε CS (το CS5 είναι ουσιαστικά η έκδοση 12). Γιατί, αν δεν το κάνουν, προβλέπω σε καμιά δεκαετία να έχουμε Firefox 87 και Chrome 96…

Πηγή: pcsteps.gr