Για κοιτάσματα υδρογονανθράκων ύψους έως και 500 εκατ. βαρελιών, μόνο στο Ιόνιο, τα οποία όταν εντοπιστούν μπορεί να μην κάνουν την Ελλάδα… Σαουδική Αραβία, αλλά θα βοηθήσουν ώστε να αποφέρουν σημαντικά έσοδα στο ελληνικό κράτος σε βάθος χρόνου έκανε λόγο την Παρασκευή στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Πρώτη Γραμμή» ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης.

Μόνο στο Ιόνιο υπάρχουν τρεις με τέσσερις «Πρίνοι» 300 εκατ. έως 500 εκατ. βαρελιών που μπορούν να αποφέρουν 15 με 20 δισ. δολάρια έσοδα σε βάθος εικοσαετίας επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, ενώ έκανε λόγο και για ενδείξεις για κοιτάσματα και σε Ήπειρο, Γρεβενά, Θράκη, Σέρρες, Αιτωλοακαρνανία.

Ο κ. Μανιάτης ανακοίνωσε τη δημιουργία δημόσιου φορέα έρευνας υδρογονανθράκων και εκσυγχρονισμό της υπάρχουσας σχετικής νομοθεσίας, ενώ πρόσθεσε ότι την προσεχή εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανεύρεση πετρελαίου σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη ώστε να ξεκινήσουν οι απαραίτητες σεισμικές έρευνες και κατόπιν οι γεωτρήσεις. Μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών -σε ένα περίπου χρόνο- θα γίνει γνωστό αν υπάρχει πετρέλαιο, πού υπάρχει και πόσο υπάρχει.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι την επόμενη η τιμή του πετρελαίου την επόμενη δεκαετία θα φτάσει τα 150 δολάρια το βαρέλι και ότι μετά την πυρηνική κρίση στη Φουκουσίμα αυξάνεται η σημασία του πετρελαίου.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι απολύτως απούσα από τις έρευνες κοιτασμάτων, τη στιγμή που Βουλγαρία, η Αλβανία, και η Τουρκία έχουν προχωρήσει συστηματικά σε γεωτρήσεις ενώ η Ιταλία έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες γεωτρήσεις στην Αδριατική.

Για τη γεωθερμία ο κ. Μανιάτης δήλωσε ότι σε 2 -3 εβδομάδες θα έχουμε σε 4 γεωθερμικά πεδία 4 αναδόχους για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.